GÖTTINGEN- Számos főemlős élőhelyének akár 78 százaléka eltűnhet világszerte 2100-ig – figyelmeztettek pénteken főemlős-kutatók a Peer Journal folyóiratban közzétett tanulmányukban (MTI). Fotó: MatthiasKabel/Zoo Salzburg

Az erdők kiirtása, mezőgazdasági területté alakítása számos fajt veszélyeztet, amelyek ezáltal elvesztik élőhelyüket. A vadászat, a vadállathús-kereskedelem szintén számos populáció tömeges és gyors hanyatlását idézi elő – írták tanulmányukban a szakemberek, akik Brazíliában, Madagaszkáron, Indonéziában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban vizsgálták az emberi tevékenység hatását a vadon élő főemlősökre.

A főemlősök főként Afrika, Dél-Amerika, Ázsia és Madagaszkár trópusi és szubtrópusi területein élnek. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint jelenleg 439 faj él a Földön. 65 százalékuk, 286 faj él négy országban: Brazíliában, Indonéziában, Madagaszkáron és a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

Ezek 60 százalékát a kihalás veszélye fenyegeti. Különösen drámai a helyzet Indonéziában és Madagaszkáron, ahol 90 százalékkal csökkent a főemlős-populáció, és a fajok több mint háromnegyede veszélyeztetetté vált – olvasható a göttingeni Leibniz Főemlős-kutató Intézet honlapján.

Brazíliában, Madagaszkáron és Indonéziában az állatok élőhelyének megsemmisítése jelenti a legfőbb veszélyt. A Kongói Demokratikus Köztársaságban a vadhús-kereskedelem. Ráadásul a főemlősöket illegálisan befogják és eladják házi kedvencnek, vagy szerveiket felhasználják a hagyományos gyógyászatban.

Az érintett országokban a szegénység, az élelmiszerellátás hiányossága, az ingatag politikai helyzet és a korrupció is hozzájárul a természeti források eltűnéséhez.

“Nagy problémává vált a természetes környezet elpusztítása erdőirtás, a mezőgazdasági területek kiterjesztése, az infrastrukturális fejlesztések által. Az ilyen fejlesztésekhez nagy mértékben hozzájárulnak az ipari országok, ahol nagy a kereslet az olyan alapanyagok, mint a szója, a pálmaolaj, a gumi, a keményfa és a fosszilis üzemanyagok iránt. A főemlősökben gazdag négy ország ilyen exportjának 50 százaléka irányul Kínába, Indiába, az Egyesült Államokba és Európába” – mondta Christian Roos, a tanulmány társszerzője.

A főemlőskutatók a fejlesztések 2100-ig tartó becsült üteme alapján kiszámolták, hogy ugyanezen ideig Brazíliában a főemlősök élőhelyének 78 százaléka, Indonéziában 72 százaléka, Madagaszkáron 62 százaléka, a Kongói Demokratikus Köztársaságban 32 százaléka fog eltűnni.

A szakemberek egyebek között a természetvédelmi területek kiterjesztésére, az erdők újratelepítésére szólítottak fel a főemlős-populáció megőrzése érdekében. Sürgették a helyi lakosság felvilágosítását az állatok áldatlan helyzetéről, a kormányok keményebb fellépését az orvvadászat, az erdőirtás és a főemlős-kereskedelem ellen.

A főemlősök (Primates)

az emlősök (Mammalia) méhlepényes emlősök (Eutheria) alosztályának egyik rendje 183 fajjal. Két alrendje az orrtükör nélküliek (Haplorrhini) és az orrtükrösök (Strepsirrhini). Előbbibe tartoznak a majmok (ezen belül az emberszerűek), valamint a félmajmok egy része (koboldmaki-alkatúak), utóbbiba pedig a félmajmok többi csoportja.

Családok
†Adapifélék (Adapidae)
Karmosmakifélék (Daubentoniidae)
Törpemakifélék (Cheirogaleidae)
Fürgemakifélék (Lepilemuridae)
Makifélék (Lemuridae)
Indrifélék (Indridae)
Megaladapifélék (Megaladapidae)
Lajhármakifélék (Loridae)
Fülesmakifélék (Galagidae)

†Omomifélék (Omomyidae)
Koboldmakifélék (Tarsiidae)
Csuklyásmajomfélék (Cebidae)
Éjimajomfélék (Aotidae)
Pókmajomfélék (Atelidae)
Sátánmajomfélék (Pithecidae)
†Parapithecidae
†Eosimiidae
†Victoriapithecidae
Cerkóffélék (Cercopithecidae)
†Propliopithecidae
†Pliopithecidae
†Proconsulidae
†Oreopithecidae
†Griphopithecidae
Gibbonfélék (Hylobatidae)
Emberfélék (Hominidae)