BUDAPEST – Az endometriózisról már írtunk korábban, a endometriózis világnapja kapcsán is, sőt márciusban futólag foglalkoztunk a férfiak meddőségének témájával is a szerkesztőségünkben. Nemrégiben pedig a témával kapcsolatban megszólalt a világhírű előadóművész, Halsey is. Fotó: Alexandra Gavrilă

Ezúttal azonban egy rocker közegben sokak számára nagyon kedves, hazai metál előadót és dalszerző, Baumann Eszter Anna személyes sorait olvashatták rajongói és követői a zenekar hivatalos oldalán. Ezt a szöveget tesszük most mi is közkinccsé, hogy a figyelemfelkeltéssel Anna üzenete minél több érintetthez juthasson el.

Anna egy jelenleg is aktív, nemzetközi szinten is sikeres zenekar, az Ann My Guard frontasszonya, akivel már korábban is készítettem egy mélyebb interjút, mely akkor még az épp aktuális, legújabb lemezükről szólt (íme az archív felvétel).

Az Ann My Guard zenekar 2007 novemberében alakult Budapesten. Ezt megelőzően, az év júniusában Baumann-Tóth Eszter Anna, a zenekar énekes-basszusgitárosa egy négy számos demót rögzített Békéscsabán, melyen,- a dob kivételével- minden hangszeren őt hallhatjuk. 2008-ban érkezett a második demócédé, melyen öt dal kapott szerepet: ezek közül a különösen népszerű Dark sea blue és a My lullaby még több hallgatót szerzett a zenekarnak. Rövid tagcserés, formálódási időszak után végre profi körülmények közt is alkalma nyílt az Ann my Guard-nak stúdiózni s így a 2010-es Cinderella’s Syndrome EP-n már komolyabb, profin megszólaltatott dalok szerepeltek, melyek közül a Gone című szám egy amerikai válogatáslemezre is felkerült. Ez volt az az időszak, amikor már külföldről is elismerő visszajelzéseket kapott a zenekar. A My sky trackhez 2011 őszén forgattuk promóciós klipet, a Preparation számhoz pedig 2012 nyarán jöttünk ki az első profi videó anyaggal, amelyet a Mihaszna film stábja (Road-Embertemető, Darkest Hour – Severed into Separates) készített el nekünk. 2017 január 13-án jelent meg legutóbbi lemezük, a nagy sikernek örvendő Ourania. Forrás: Rockbook.hu

Most azonban a legfrissebb hírek szerint az Ourania című korong sikere, és sok-sok turnézás után hamarosan a zenekar felveszi a legújabb lemezét. Ez hatalmas örömhír mindazoknak, akik kedvelik a női fronttal rendelkező metál vonalas muzsikát.

Pont ezzel kapcsolatban szerettem volna őt megkeresni, amikor is a napokban, (egész pontosan tegnap) szívhez szóló, személyes vallomásba futottam a zenekar hivatalos oldalán, melyben az énekes, dalszövegíró, és egyben hihetetlenül sokoldalúan muzikális basszusgitáros hölgy épp az endometriózis kapcsán szólalt fel.

Az endometriózisról röviden: csaknem 80 millió nő mindennapjait, szexuális életét keseríti meg világszerte. Magyarországon minden tizedik fogamzóképes korú nő érintett, a meddő nők negyven százaléka pedig a betegség miatt képtelen teherbe esni.Az endometriózis egy jóindulatú megbetegedés, amely majdnem ugyanannyi embert érint hazánkban, mint az asztma, mégis alig ismerjük.

Anna abban reménykedik, hogy a zenekar ismertsége, és követettsége folytán sok fiatal lányhoz juthat el egy nagyon fontos üzenet. És talán az, akit ugyanúgy, vagy hasonlóan érint a probléma, mint őt, időben értesül a betegséggel kapcsolatos tényekről, és időben kap tájékoztatást mindezzel kapcsolatban.

Ezért most Anna személyes nyilatkozatát változtatás nélkül közüljük le a Civil Hang Rádió oldalán:

“🌙 Nemrég túlestem egy endometriózis műtéten. Jól vagyok. Ez a poszt nem rólam szól, csak titkon reménykedem abban, hogy az Ann my Guard kapcsán esetleg egy lányhoz eljuthat ma az üzenetem. Egy olyan lányhoz, aki szerint az elviselhetetlen menstruációs görcs normális. Aki szerint rendben van, hogy ilyenkor sugárban hány, a földön fekve ordít a fájdalomtól (vagy éppen megbénul tőle) és napokig ki sem tud mozdulni a lakásból. Aki annyi vért veszít, hogy folyton ájulás közeli állapotban érzi magát. Aki fél ilyenkor mentőt hívni, mert azt hiszi, kinevetik (jogos félelem).

Aki fél a fájdalmairól a családjának, szeretteinek beszélni, mert tudja, hogy felesleges hisztinek tartanák. Akit félrediagnosztizáltak orvosok, hogy jele sincs endometriózisnak, de az ultrahangon már nem látszik az egyik petefészke, és a hátrahajló méh “alkati sajátosságnak” van betudva. Aki minden egyes nap, minden egyes percében fájdalmat érez, ami egyre csak nő és amitől már a legrosszabbra gondol.

Fáj kimondanom, de az endometriózis a meddővé tévő rák, ami nem tud megölni. Rendkívül komolyan kell venni, mert nők millióinak életét teheti tönkre.

Minden tíz nőből egy(!) szenved endometriózisban, ez egy népbetegség, amiről kevesen tudnak, és még kevesebben beszélnek. Én nem szeretnék most ennél jobban belemenni a témába, nagyon jó oldalak, fórumok foglalkoznak vele. Csak titkon reménykedem abban, hogy ha legalább EGYVALAKI olvassa ezeket a sorokat és ráismer arra, amiken nekem hosszú hónapokig kellett keresztülmennem, akkor lépést tesz a saját gyógyulása felé.

Ne szégyellje, és egy percig ne gondolja, hogy csorbult a nőiessége (sőt, mivel tulajdonképpen ösztrogéntúltengésről van szó, én úgy gondolok erre a betegségre, mint túlcsorbuló női energiákra). Beszéljen róla és keressen fel egy hozzáértő szakembert! Aki pedig már túl van ezen a megpróbáltatáson, azt szívből ölelem.

A műtétem előtti utolsó vérholdamkor, amikor a fájdalomtól már vízióim voltak, női arcokat láttam a világ minden tájáról. A szemükbe néztem és sírva suttogtam nekik, hogy sajnálom. Nem tudom, tényleg léteznek-e, de annyira valóságosnak tűntek, hogy néha azt hiszem, valami láthatatlan dolog kapcsolt minket össze. Mi nők, hihetetlen erőnek vagyunk a birtokában, melynek alappillérei a túlélés és a gyógyítás. Örülök, hogy ha ily módon is, de megtapasztalhattam mindkettőt.

🌙Ezúton szeretnék köszönetet mondani Bartha-Kovács Orsolya, aki nélkül ki tudja, mi lett volna velem. Ő hívta fel erre a betegségre a figyelmem, mert előtte én se hallottam róla. Szívből köszönöm és örök hálám Neked!
#endometriosisawareness #moondayA szöveg forrása: AMG