BUDAPEST – Első ízben adták át az erdélyi nyelvész, Szabó T. Attila (1906-1987) emlékére alapított ösztöndíjat, amelyet olyan fiatal kutatók támogatására hoztak létre, akik a magyar tudományos nyelv igényes használatát, fejlesztését tűzték ki célul – közölték vasárnap a szervezők az MTI-vel.

A magyar nyelv és a tudományok – Szabó T. Attila-ösztöndíj ünnepélyes átadására pénteken került sor Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia Arany János utcai könyvtárának nagytermében.

Az ösztöndíjat az erdélyi nyelvész Szabó T. Attila emlékére alapította a család, a Magyar Nyelvtudományi Társaság és a Termini Magyar Nyelvi Kutatóhálózat.

Az ösztöndíj első díjazottja Tamás Dóra Mária, aki az indoklás szerint “a magyar szaknyelvkutatás és -oktatás, szakkönyvírás, adatbázis-építés, valamint a terminológia területén nemzetközileg is jelentős munkásságáért” nyerte el a támogatást.

Az alapítók különdíját Bárth M. János kapta, “az Erdélyi helynév-történeti adattár és interaktív névföldrajzi atlasz világhálós változatának (eha.elte.hu) létrehozásáért”.

Az ösztöndíjakat Kiss Jenő akadémikus, a Magyar Nyelvtudományi Társaság elnöke, Péntek János akadémikus, az ösztöndíj kuratóriumának elnöke, a Termini Egyesület társelnöke, Szoták Szilvia, a Termini Egyesület elnöke, és az alapítók nevében Szabó T. Attila Ellák professzor, a névadó fia adta át – ismertette a közlemény.

Szabó T. Attila  – Életrajz

Fehéregyháza, 1906. január 12.–Kolozsvár, 1987. március 3., nyelvész, történész, irodalomtörténész, néprajzkutató, egyetemi tanár. Kolozsváron az Erdélyi Múzeum-Egyesület levéltári kutatója (1936–1940), a kolozsvári egyetemen a magyar nyelvészet tanára a Magyar Nyelvtudományi Intézet igazgatója, Erdélyi Tudományos Intézet Nyelvészeti osztályának a vezetője (1940), a Bolyai Tudományegyetem Nyelvtudományi Tanszékének vezetője (1945–1952), a Román Akadémia kolozsvári Nyelvtudományi Intézetében a román–magyar nagyszótár szerkesztője (1952), a Bolyai Tudományegyetem Nyelvtudományi Tanszékének vezetője (1953–1971). A helsinki Finnugor Társaság és a Magyar Nyelvtudományi Társaság tiszteleti tagja (1971), a Román Akadémia díja (1975), a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagja (1977), a Magyar Néprajzi Társaság Györffy István-emlékérme (1977), a Magyar Nyelvtudományi Társaság Pais Dezső-díja (1977), a Korunk Bolyai-díja (1982), Bethlen Gábor-díj (1987). A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem díszdoktora (1986). Folytatás: mnytud.arts.unideb.hu