KOMÁROM – Több mint negyven izgalmas koncert, száznál is több film, kalandos közösségi programok – idén huszonnyolcadik alkalommal rendezik meg Magyarország egyik legszínesebb összművészeti kisfesztiválját, a Tartóshullám Mediawave Együttlétet – április 27. és május 1. között irány a Monostori Erőd! – olvasható a Mediawave oldalán.

Idén két téma öleli majd át a Mediawave-et: az Öröm és 1968 szellemisége. A győri Műhely Folyóirat Öröm különszáma inspirálta első témjukat, velük közösen gondolták tovább az öröm megnyilvánulásait a különböző művészeti ágakban; nekik köszönhetően nem csak a film és a zene, hanem az irodalom is beköltözik az Erődbe.

A nosztalgikus 1968 témakört az 50 éves évforduló adta – a szervezőket a politikai forrongás annyira nem érdekli, sokkal inkább az az erő, ami egy máig érződő művészeti látásmódot és lendületet mentett át a korabeli szabad, rebellis szellemből.

Filmfesztivál

A közönség több mint negyven vetítés során száznál is több filmet tekinthet meg a világ összes tájáról. A hagyományos filmvetítés mellett újdonsággal, közösségi mozival is készülnek. A néző a filmeket kísérő esemény résztvevője is lesz, jobban beleélheti magát a mozgókép világába. Ilyen esemény követi majd például a Szovjet hippik című észt dokumentumfilmet, amely után a kor szellemét idéző “hippitalálkozó” elevenedik meg a helyszínen.

Zenei együttlét

Ahogy az évek során a közönség megszokhatta, a hazai zenészvilág “nagy öregjei” is tiszteletüket teszik a Mediawave-en. Eljön Ferenczi György és a Rackajam, Grencsó István, Geröly Tamás is, hallhatjuk többek közt a Fláre Beás Bandet, a Csallóközi Néptáncegyüttest, valamint Taraf de Akácfa zenekart. A tavalyi sikeres debütálás után pedig idén is jön a magyar, mongol és orosz tagokból álló DzsinnKalaDzsi, akik április 28-tól 30-ig többször is fellépnek az Erődben, és hagyományos mongol asztallal várják a közönséget.

Az idei már a hetedik Tartóshullám / Mediawave, amelyet teljes valójában a Monostori Erődben, Komárom határában, a “kulturális végvár“-ban rendeznek.

Az elmúlt 2-3 évben sokat változott a fesztivál, már nem tömegfesztivál, sokkal inkább egy újfajta közösségi kulturális rendezvényként létezik, ahol a néző egyenrangú fél az előadók és fellépők mellett.