SZEGED – Letéphető-e a plüssmackó feje? – avagy a gyerek- és ifjúsági irodalom új útjairól címmel beszélgetést hallhatnak a résztvevők a gyerek- és ifjúsági irodalom új útjairól, az iskolai irodalomoktatás és a kortárs irodalom kapcsolatának új lehetőségeiről Szegeden 2018. március 22-én 18 órakor a Grand Caféban.

Az utóbbi időben mind a kötelező olvasmányok, mind az oktatás egésze körül kibontakozó diskurzus is azt mutatja, hogy a pedagógus- és a tanuló szerepek változnak. Vajon változnak az olvasói és szerzői szerepek? És hogyan változik a szöveg, a kép?

A beszélgetés során a FISZ – Fiatal Írók Szövetsége Mesebeszéd című gyerek- és ifjúsági irodalmi kézikönyve és a Tiszatájonline.hu Plüss Műhely gyerekirodalmi rovata is bemutatásra kerül.

Az interaktív rendezvényen olyan izgalmas, friss olvasmányok is szóba kerülnek majd, melyekkel érdemes otthon vagy az iskolában foglalkozni.

Beszélgetők:

Kollár Árpád, költő, a Tiszatájonline.hu irodalmi rovatának szerkesztője

Szekeres Niki, kritikus, a Plüss szerkesztője

Varga Betti, kritikus, a Plüss szerkesztője

Magonyné Dr. Varga Emőke, irodalomtörténész, az SZTE oktatója

Moderál: Pákozdi Petra, a Plüss rovatának szerzője

Helyszín: Grand Café (6720 Szeged, Deák Ferenc u. 18.)

Időpont: március 22. 18 óra

 
Kísérő rendezvény:

Olvassatok velünk!

Az esti program felvezetéseként 14 órától negyedik osztályos gyerekekkel beszélgetünk a Somogyi-könyvtár Gyerekkönyvtárában könyvekről, olvasásról, fociról és mindenféle jóságról.

Hozz magaddal egy könyvet, hogy mindenki olvashasson!

A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata az eseményhez kapcsolódva gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez!

Vegyél részt velünk te is a könyvajándékozásban! Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon.

Gyűjtőpontjaink:

Somogyi-könyvtár Gyerekkönyvtára (Szeged, Dóm tér 1-4.)

Grand Café (Szeged, Deák Ferenc u. 18.)

A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez.

Szervezők: FISZ – Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap

Partnerek: Grand Café, Somogyi-könyvtár Gyerekkönyvtára