SZEGED – Március 7-én Szegedre látogatott Eric Watnik, az Egyesült Államok budapesti Nagykövetségének Sajtó, és Kulturális Tanácsosa. 

A szép számmal megjelent közönséggel arról beszélgetett, interaktív módon, mit is jelent számukra Amerika és a kultúra. Az előadásban és a következő interjúban szó esik a két hét múlva megnyíló szegedi American Cornerről is.
Eric Watnik, elmondta azt is, hogy hasonló, magyarosan szólva, ‘amerikai kuckó’ működik Szabadkán is, és a szegedi központ megnyitásával remélik, hogy a két közeli település között élénk kapcsolat alakul majd ki a jövőben.

Itt rengeteg középiskolás és egyetemi diák, illetve hallgató volt. Mi a legfőbb feladat ilyenkor, amikor fiatalokkal találkozik?

Nagyon örülök, amikor ilyen sok fiatal diákkal, hallgatóval találkozom és úgy gondolom, hogy itt voltak a nézők soraiban tanárok is. Ilyen alkalmaknak az egyik legfontosabb célja az az, hogy elmagyarázzam, hogy hogyan is néz ki az Egyesült Államoknak a kultúrája és miből is áll ez.

A legfontosabb kérdése ennek a beszélgetésnek az volt, hogy mi a kultúra és az Egyesül Államok kultúrája. Egy kicsit azt vettem észre, hogy azt szeretné elérni a munkája által, hogy ha mondjuk fél évvel később megkérdezi ugyan ezeket a fiatalokat, valahogy egy kicsit mélyebb, belsőbb dolgokat mondanának.

Valójában tényleg erről van szó. Szeretném, hogy ha az emberek kicsit a felszín mögé gondolkoznának és nem csak azokat a dolgokat látnák, magukat vagy például a termékeket, hanem egy kicsit mélyebbre mennének és valójában felismernék azt, hogy melyek is azok a dolgok, amelyek minket amerikaivá tesznek.

Mit kell tudni az American Cornerekről, ugye március 21-én nyílik Szegeden. Mit kell tudni azokról, amelyek már működnek a magyar területeken? Ha jól hallottam ez az ötödik Magyarországon.

Tényleg jól tudja, mert már négy működik az országban és ez lesz az ötödik. A lényege ennek a rendszernek az, hogy közelebb kerüljünk az emberekhez az országnak olyan részein is Budapesten kívül, ahol nincsen Amerikai Nagykövetség, hogy megismertessük őket az Amerikai Egyesül Államok különböző aspektusaival, kultúrájával, oktatásával és hasonló szempontokkal.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: