SZEGED – Az időskori magány és kiszolgáltatottság sajnos sokszor kiváló táptalaja olyan emberek számára, akik ezen emberek becsapásával, esetleg erőszakos bűncselekmények elkövetésével szeretnének gyors és könnyű pénzkeresethez jutni. Az időskori segítésről, elsősorban áldozati segítéséről tartottak március 2-án konferenciát a Gál Ferenc Főiskolán a főiskola és az Igazságügyi Minisztérium szervezésében.

Az eseményen jelen volt B. Nagy László, a térség országgyűlési képviselője is. A következőkben Németh Ágnes ezredessel, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetőjével hallhatnak interjút. Előadásának a címe egyébként “Az idősek elleni bűncselekményekről az áldozatsegítés fényében” volt.

Már régóta dolgozunk az idős korosztállyal, ha nevezhetjük így a 60 felettieket. Tisztában legyenek azokkal a veszélyekkel, amelyek rájuk leselkednek, ezeket esetleg hogyan lehet elhárítani és ha legközelebb ilyen helyzetbe kerülnek, akkor mit kell csinálni. Elsősorban nyilván vagyon elleni bűncselekmények azok, melyeket a sérelmükre elkövetnek. Életkoruknál, akár fizikai állapotuknál fogva veszélyeztetett sértetti körnek minősülnek. Különlegesen védett sértetti kör, mert nagyon könnyen be lehet csapni. Azonnal kinyitja az ajtót, azonnal kinyitja a kertkaput, beszélgetni szeretne, szeretne információt átadni. Ahogy itt elmondtam az előadásban is, szinte felkínálják néhányan a pénzt. Csak ennyi pénzem van én ezt nem tudom megvenni vagy éppen ugye úgy biciklizi, hogy a táska a hátsó kosárban van és nem védi semmi. Nagyon fontosak azok a dolgok, amelyeket mi egy-egy kortárs képzésen vagy egy-egy rendezvényen elmondunk az időseknek, másrészt ők ezt a lakóközösségükben tovább is tudják vinni. Nyilván egy olyan ember, aki a rendezvényünkön vagy a képzésünkön ott volt, akár 4-5 kortársának is tovább tudja ezt adni.

Akármennyire idősebb emberekről beszélünk, azért őket is érinti az, hogy a 21. században gyorsabb az információ áramlás. Akár az informatika is érintheti őket. Ezáltal észre lehet azt venni, hogy jobban tisztában vannak ezekkel a veszélyekkel mint akár 15-20 évvel ezelőtt?

Így van. Például a 70 éves korosztály 20 éve már internetezik. Ők is fent vannak az interneten. Vásárolnak, esetleg párt keresnek vagy a közösségi oldalakon kapcsolatokat tartanak egymással.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: