SZEGED – Dr. Szondi Ildikó és Andóczi Balogh Éva ötlete alapján hónapról-hónapra bemutatkoznak az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek. A Sófi Alapítvány 19 millió forint ösztöndíjjal és többféle szolgáltatást nyújtva patronálta a tehetségeket az elmúlt 17 évben, akikből egymást segítő, együttműködő közösséget is szervez.

Ez alkalommal a vendég Nemes Imre, vizuális és környezetkultúra tanár mesterszakos hallgató (SZTE, JGYPK), a házigazda és beszélgetőtárs pedig Prof. Dr. Szalay István, a Közéleti Kávéház kuratóriumi elnöke.

Nemes Imre, vizuális és környezetkultúra tanár mesterszakos hallgató és fiatal festőművész így vall önmagáról:
„A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar képi ábrázolás alapképzésén, festészet szakirányon végeztem előzőleg. Körösszegapátiban nőttem fel Hajdú-Bihar megyében, jelenleg Szegeden élek.
A képeim születése előtt soha sem készülnek vázlatok. Mindegyik az akkori érzések jelenlétében alakulnak. Kezdéskor a hangulatom határozza meg a színválasztást. Később kialakul egy személyes légkör köztem és a megszületni kívánt lény, lények között. Dinamikusan festek, az ecsetkezelésem gyors. Vegyes technikát használok: akril, akvarell ceruza, grafittömb. Lazúrozással és firkákkal a lények lelkét ábrázolom, amit festés közben folyamatosan éreztetnek.
A képeimhez nagyon kötődöm, mindegyik nagyon személyes. Életet érzek a megszületett lényekben, amelyek a közönségben mindenki számára más formában jönnek elő. Mindenki másképpen látja őket. A múlthoz, jelenhez vagy akár a jövőhöz kapcsolódhatnak. Így üzennek a lények mindenkinek a saját személyéhez kapcsolódóan. Szellemvilágukat szeretném megjeleníteni képeimben. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy számomra ezek a lények pozitív töltettel bírnak.
Azok a formák is inspirálnak, amelyek megjelennek az omladozó falakon, beázott plafonon, a rozsdafoltokon, pocsolyákban, penészfoltokban. A megszületett lények ezekben a formákban olyanok, mintha üzenni szeretnének nekem.”

Időpont: 2018. március 5. (hétfő) 17 óra
Helyszín: Dóm tér 1-4., 1. emeleti zeneszoba