Rockzenei „ezen a napon” – December 31.

 

Ebben a rovatban a Civil Hang Stúdió munkatársa, Szibilla a teljesség igénye nélkül pár érdekes, avagy legendás dátumot válogat a rockzene történelméből.

Kép: A Def Leppard zenekar akusztikus koncertje, Allstate Arena, Rosemont, IL. 2012.07.19. Balról-jobbra:  Phil Collen, Vivian Campbell, Rick Savage, Rick Allen és Joe Elliott.

 

1961 The Beach Boys debütálása a Long Beach Civic Auditoriumban, Kaliforniában. A The Beach Boys egy 1961-ben alakult amerikai rock együttes, a rockzene egyik legnagyobb hatású együttese. A csapat eleinte a szörf, a lányok és az autók zenei szószólójaként tett szert népszerűségre, ám a fő dalszerző Brian Wilson mind növekvő ambícióinak hatására idővel, jóval innovatívabbá vált zenéjük, és az utánuk következő majdnem összes zenekarra hatással voltak.
1962 Bob Dylan első angliai látogatása. A londoni King And Queen pubban játszott egy koncertet. Bob Dylan (született: Robert Allen Zimmerman; Duluth, Minnesota, 1941. május 24.) Oscar-, Golden Globe-, tizenháromszoros Grammy-díjas amerikai énekes, dalszerző, zenész, költő. A 2016-os év irodalmi Nobel-díjasa. Ötven éve a popzene egyik meghatározó alakja. Legismertebb dalai az 1960-as években születtek, melyek közül a Blowin’ in the Wind és a The Times They Are a-Changin’ a háborúellenes és polgárjogi mozgalmak himnuszává vált. Zenéinek alapját elhagyva megalkotja hatperces slágerét, a “Like a Rolling Stone”-t, amivel 1965-ben radikálisan megváltoztatja a popzenét.
1973 Az ausztrál AC/DC debütálása Sydneyben, a Chequers Bárban. Az AC/DC egy ausztrál rockcsapat, a hard rock műfaj egyik kiemelkedő úttörője. Az együttes 1973 decemberében, az ausztráliai Sydney-ben alakult. Albumaikat világszerte elképesztő számban értékesítették, a zenekar első harminc éve alatt hozzávetőleg 200 millió példányban keltek el lemezeik. Az AC/DC nevéhez fűződik minden idők legnagyobb példányszámban eladott hard rock albuma is, amely egyúttal a harmadik legnagyobb példányszámban eladott nagylemez a világon, címe Back in Black. Az 1980 júliusában megjelent albumból napjainkig világszerte több mint 50 millió példány kelt el. Nevük jelentése: váltakozó áram/egyenáram (az angol alternating current/direct current rövidítése).
1984 Rick Allen, a Def Leppard dobosa súlyos autóbalesetet szenvedett, melynek következtében elvesztette bal karját. A Def Leppard egy angol hard rock-együttes, amely a brit heavy metal új hullámával tűnt fel. Az együttest Rick Savage basszusgitáros, Pete Willis gitáros és Tony Kenning dobos tinédzserként alapították 1977-ben Sheffieldben. Nem sokkal később Joe Elliot énekes csatlakozásával felvették a Def Leppard nevet. Az eredeti dobos helyére hamarosan az akkor mindössze 15 éves Rick Allen érkezett, majd Steve Clark gitárossal egészültek ki. Rick Allen dobos pedig az 1984 szilveszterén történt autóbalesete után pár hónappal a baleset után egy speciális elektronikus dobon újra játszani kezdett, majd visszatért a zenekarba. Kereskedelmileg legnagyobb sikereiket az 1987-ben megjelent Hysteria albumukkal aratták, mely egyaránt vezette a brit és az amerikai albumlistát. A lemezből mára több mint 20 millió példány kelt el, és olyan kislemezen is kelendő slágereket tartalmaz, mint a Pour Some Sugar on Me, Hysteria, Armageddon It, Animal, Rocket, vagy az annak idején a Billboard Hot 100-as listát vezető Love Bites.
1996 Paul McCartneyt megkapta a Sir címet. Elismerten a 20. század egyik zenei ikonja, a brit rockzene megtestesítője. Az USA-ban huszonkilenc listavezető kislemezével ő tartja a rekordot; ebből húszat a Beatles, a maradék kilencet a Wings tagjaként, valamint szólókarrierje során adott ki. Csaknem hat évtizedes pályafutása során több mint 500 millió lemezt adott el világszerte. Nagy-Britanniában ő minden idők legsikeresebb albumkészítője,1997-ben II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte, Amerikában eddig 21-szer kapott Grammy-díjat, és kétszer is beiktatták a Rock And Roll Halhatatlanjainak Csarnokába. Nagy hatású basszusgitáros, elismert gitáros, zongorista és dobos.
2015 Elhunyt Natalie Cole, amerikai jazz énekesnő. Cole 1950. február 6-án született Los Angeles, Kaliforniában. egyetemi tanulmányait a Massachusettsi Egyetemen végezte el.1955 óta énekelt. 1961 óta volt hivatásos énekes, eleinte édesapjával lépett fel. 1975-ben a Capitol Records szerződtette (1981-ig). Még ugyanebben az évben megjelent első albuma, az Inseperable. 1982-1984 között az Epic Records adta ki lemezeit. 1991-től 10 évig az Elektra Records szerződtette.

 

Forrás

Kép: en.wikipedia.org

Információk: www.thisdayinmusic.com és hu.wikipedia.org