Rockzenei „ezen a napon” – December 30.

 

Ebben a rovatban a Civil Hang Stúdió munkatársa, Szibilla a teljesség igénye nélkül pár érdekes, avagy legendás dátumot válogat a rockzene történelméből.

1969 Megszületett Jason Kay (Jay Kay), angol zenész, a Jamiroquai énekese, zeneszerzője.

Kay anyja, Karen Kay jazzénekes mellett nőtt fel, apját 2003-ig nem is ismerte. Kay ikertestvére a születéskor meghalt. Gyermekkorában bandák tagjaként kisebb bűncselekmények részese volt, szinte hajléktalanként élt, az igazságszolgáltatással való összeütközése után azonban némileg megváltoztatta életmódját, és teljesen a zenélés felé fordult. Zenésztársakat gyűjtött maga mellé, és megalapította a Jamiroquait, eleinte Toby Smith, Stuart Zender, Derrick McKenzie és Wallis Buchanan társaságában. A zenekar 1992-ben jelent meg a lemezpiacon, áttörést 1994-ben sikerült elérniük. A kezdeti acid jazz stílusról fokozatosan a funk irányába tevődött át a hangsúly.

Jay Kay autószenvedélyéről is ismert. Ferrari, Lamborghini, BMW, Mercedes, Aston Martin egyaránt van gyűjteményében. Egyik albumának címlapjára egy átalakított Ferrari-emblémát tett, melyen az ágaskodó ló helyén az általa kreált buffalo-ember sziluettje látható. Többször bevonták jogosítványát gyorshajtásért.

A Jamiroquai körülbelül 40 millió lemezt adott el eddig.

Forrás

Wikipedia.org