Rockzenei „ezen a napon” – December 26.

 

Ebben a rovatban a Civil Hang Stúdió munkatársa, Szibilla a teljesség igénye nélkül pár érdekes, avagy legendás dátumot válogat a rockzene történelméből.

 

1964 A The Beatles zenekar megkezdte három hetes diadalmenetét az amerikai kislemezlistákon no. 1 slágerükkel, az ‘ I Feel Fine’ c. szerzeménnyel

1968 a Led Zeppelin zenekar megkezdte első észak-amerikai turnéját, a Vanilla Fudge zenekarral.

1976The Sex Pistols zenekar felvette a ‘God Save The Queen’ c. később kultikussá vált dalát a londoni Wessex Studiosban. A dal csak 1977-ben jelent meg.

1981 Az AC/DC zenekar mgkezdte három hetes diadalmenetét az amerikai nagylmeze-listákon, a ‘For Those About To Rock We Salute You’ c. lemezükkel.

1999 Elhunyt Curtis Mayfield, amerikai soul, R&B, és elsősorban funky műfajokban alkotó előadóművész. 57 éves volt.

Ezen a napon született…

1963 Megszületett Lars Ulrich a dániai Gentofteben. A dán zenész, a Metallica együttes társalapítója és dobosa. Fiatalkorában édesapja hatására komolyan teniszezett. 17 éves korában a család Los Angelesbe költözött, ekkor kezdett dobolni. Az 1980-as évektől kezdve a thrash metal műfaj egyik legelismertebb dobosa lett.

Ulrich édesapja, Torben Ulrich profi teniszező és zenei szakújságíró volt, főleg jazzel foglalkozott; Ulrich keresztapja a legendás szaxofonos, Dexter Gordon. Ezért szinte evidens volt, hogy a kis Ulrich is hasonló életutat járhat be. 1973 februárjában Ulrich édesapja szerzett öt jegyet a koppenhágai Deep Purple koncertre. Eredetileg barátaival akart elmenni, ám miután egyik barátja nem tudott eljönni, a fennmaradó jegyet az akkor 9 éves Ulrich kapta meg. Pár nappal később megvette az együttes Fireball című albumát. Ulrich az album és a koncert hatására végleg beleszeretett a rock and roll, majd a heavy metal világába. Egy Ronnie James Dio halála után írt nyílt levélből kiderül, hogy Ulrich nagy Rainbow rajongó volt kiskorában. Az első dobfelszerelését – egy Ludwig dobfelszerelést – nagymamájától kapta 12 évesen. Az 1980-as évek elején családjával Kaliforniába költözött, és terve az volt, hogy profi teniszező legyen.

1981 végén felfedezte a Diamond Head nevű brit heavy metal zenekart. Annyira hatott rá a zenekar debütáló albuma, a Lightning to the Nations, hogy San Franciscóból elutazott Londonba, a Woolwich Odeon-ba, hogy megnézze koncertjüket. Szállást viszont nem szervezett magának. Ezért ott maradt a koncert helyszínén és megkereste a zenekar tagjait színfalak mögött. Ulrich elmondta, hogy mennyit utazott a koncert megnézéséért. A szólógitáros, Brian Tatler felajánlotta, hogy elmehet velük a következő koncert helyszínére, Birminghambe. Ulrich végül egy héten át a Diamond Headdel utazott együtt, és azóta is nagy rajongója az együttesnek. 1999-ben segített keverni az albumukat, a The Best of Diamond Head-et.

Ulrich 1981-ben feladott egy újsághirdetést a The Recyclerben, miszerint “egy dobos zenészeket keres dzsemmeléshez”. A levélre James Hetfield és Hugh Tanner válaszolt. A zenekart hivatalosan 1981 októberében alapították, öt hónappal azután, hogy Ulrich és Hetfield először találkoztak. A “Metallica” név egy baráttól, Ron Quintanától származik, aki azon gondolkozott, hogy milyen néven indítsa el heavy metal magazinját. A Metallica egy volt ezen ötletek közül. Ulrich rábeszélte Quintanát a Metal Mania névre, magának pedig megtartotta a Metallicát.

Ahogy a Metallica az egész Bay Area-i thrash metal mozgalom, úgy Ulrich a gyors thrash metal dobolás egyik úttörőjévé vált a nyolcvanas években. Az 1990-es évektől az együttes mainstream sikereinek, és a 2000. évi Napster-botránynak köszönhetően Ulrich az egész zeneiparban ismertté vált. 2000 júliusában ő maga is felszólalt az amerikai szenátus vizsgálóbizottsága előtt a Napster-ügyben, ami az után robbant ki, hogy a Metallica “I Disappear” című dalát már megjelenése előtt több százezren töltötték le illegálisan a Napsterről.

Megjelent a South Park “Keresztény rock” című epizódjában, mint a zeneletöltés egyik áldozata.

Szerepelt a Metallica többi tagjával A Simpson család egyik epizódjában, a “The Mook, the Chef, the Wife and Her Homer”-ben.

A Doktor House című sorozat “Knows Unknows” című epizódjában Dr. Gregory House a legnagyobb metal dobosnak nevezte.

Dee Sniderrel együtt, szerepel a Get Him To The Greek című filmben, valamint szerepelni fog az HBO Hemingway & Gellhorn című filmjében.

 

Forrás

Wikipedia

Kép forrása

www.metallica.com