Rockzenei „ezen a napon” – December 25.

 

Ebben a rovatban a Civil Hang Stúdió munkatársa, Szibilla a teljesség igénye nélkül pár érdekes, avagy legendás dátumot válogat a rockzene történelméből.

1944 Megszületett Henry Vestine, a Canned Heat gitárosa (1970 UK No.2 & US No.26 kislemez ‘Let’s Work Together’). Died on 20th October 1997. 1997 október 20-án hunyt el. A Canned Heat blues-rock és boogie-rock együttes 1965-ben alakult Los Angelesben (Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok). A nevüket Tommy Johnson (1896 – 1956) amerikai delta blues zenész 1928-ban komponált Canned Heat Blues című dalának címe alapján vették fel. Az alapító tagok – a jellegzetes hangú Alan „Blind Owl” Christie Wilson (1943. július 4. – 1970. szeptember 3.) énekes, gitáros, harmonikás és Bob „The Bear” Hite (1943. február 26. – 1981. április 5.) énekes, harmonikás, fuvolás, dalszerző – nem csak szerették és játszották a blues-t, hanem igyekeztek megismertetni a blues-típusú zenét és a régi blues-előadókat a közönséggel. 2003-ban Vestine felkerült a Rolling Stone magazin “100 Greatest Guitarists of All Time” listájára (, a 77-ik helyre).

1945 Megszületett Noel Redding, a The Jimi Hendrix Experience basszusgitárosa (1967 UK No.3 kislemez ‘Purple Haze’, és az1970-es UK No.1 kislemez ‘Voodoo Chile’). Redding volt a első, aki csatlakozott a zenekarhoz, és ő hagyta el elsőként a formációt 1969 júniusában. Redding 2003 május 11-én hunyt el, 57 éves korában. A zenekar először európai klubokban lépett fel, aminek anyagi és szakmai értelemben egyaránt sok haszna volt. Működésükre már a brit zeneipar is felfigyelt. Színpadi viselkedése és kivételes virtuozitása rengeteg szakmabeli rajongót szerzett neki, úgy mint Eric Clapton, Jeff Beck, a Beatles, a Rolling Stones, a Who és később Freddie Mercury. A Who menedzserei kiadójukhoz, a Track Recordshoz szerződtették a zenekart. Jimi első kislemeze a Hey Joe volt, melyet Tim Rose lassú változata alapján dolgozott fel. A kislemez B-oldalán a Stone Free szerepelt, Jimi első saját dala. A valódi sikert a következő két kislemez hozta meg: a forradalmi és eredeti Purple Haze, amely torzított gitárhangja és álomszerű (sokak szerint drogos) látomásai révén lett világhírű, és a The Wind Cries Mary. Mindhárom kislemez bekerült a brit Top 10-be. Jimi a színpadon több blues-feldolgozást játszott, ezek közül kiemelkedik B. B. King Rock Me Babyje és Howlin’ Wolf Killing Floorjának felgyorsított változata. Hendrixet Nagy-Britanniában sztárként ünnepelték. Barátnőjével, Kathy Etchinghammel a London középső részén található Brook Street 23-ba költözött. A szomszédos 25-ös házban élt korábban a világhírű barokk zeneszerző, Georg Friedrich Händel. Amikor Hendrix ezt megtudta, több Händel-művet tartalmazó lemezt vásárolt, például a Messiást és a Vízizenét. Ma a két ház a Handel House Museumnak ad otthont, ahol mind a két zenészről megemlékeznek.

1967. május 12-én az Egyesült Királyságban megjelent a Jimi Hendrix Experience első albuma, az Are You Experienced Ezen a kiadáson – brit szokás szerint – nem voltak rajta a kislemezek. Ez egy úttörő album; csak 2–3 héttel korábban jelent meg, mint a Beatlestől a Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. A Beatles után az Experience a 2. helyet szerezte meg a listán. Ezalatt a zenekar gőzerővel turnézott az Egyesült Királyságban és Európában. Ez remek lehetőséget adott Hendrixnek, hogy kialakítsa saját színpadi stílusát. Ennek egyik tetőpontjaként 1967. március 31-én a színpadon felgyújtotta a gitárját. Később, mivel több erősítőt és más színpadi berendezést is tönkretett, a Rank Theatre vezetősége felszólította, hogy tartsa féken magát. 1967. június 4-én a londoni Saville Theatre-ben utolsó brit koncertjüket adták, mielőtt az USA-ba utaztak volna. A Sgt. Pepper csak három nappal azelőtt jelent meg, és a közönség soraiban több híresség is ott volt: Paul McCartney és George Harrison a Beatlesből, Brian Epstein, a Beatles menedzsere, Eric Clapton és Jack Bruce a Creamből, valamint Spencer Davis és Lulu. Jimi eléggé merészen a Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band saját változatával kezdte a műsort.

Három hónappal később az USA-ban is megjelent az Are You Experienced, a címében már kérdőjel nélkül. A Red House, a Remember és a Can You See Me helyére az első három kislemez A-oldalát tették fel. Míg a brit kiadás a Foxy Ladyvel, addig az amerikai a Purple Haze-zel kezdődött. Mindkét kiadás izgalmas betekintést ad az Experience zenei világába, és megmutatta, hogy mi mindent lehet csinálni az elektromos gitárral. Az angol nyelv szabályai miatt a két különböző helyesírású cím ugyanazt jelenti.

 

Fotó: Deborah Samuel http://alannahmyles.com

1958 Megszületett Alannah Myles, kanadai énekesnő, az 1990-es US No.1 és Angliában No.2 sláger, a ‘Black Velvet’ előadója.

1971 Megszületett Noel Hogan, a The Cranberries gitárosa (1994 angliai slágerlistákon No.14 single ‘Linger’)

1972 Megszületett Josh Freese, a Nine Inch Nails dobosa. A Nine Inch Nails (a kezdőbetűkből rövidítve NIN, vagy formailag NIИ) amerikai industrial metál együttes, melyet Trent Reznor alapított 1988-ban az ohiói Clevelandben. Reznor az egyedüli hivatalos tagja a zenekarnak, aki producer, énekes, dalszerző és zenész is egyben, s ő felel az együttes vezetéséért is. A zenéje rendkívül sok zenei műfajt magába foglal, de fő jellegzetessége az elektromos zenei hangszerek által létrehozott hangzásvilág. Mikor Reznor elkészít egy új albumot, összehív egy zenészekből álló együttest, hogy előadhassa velük az új számokat a közönségnek. A turnékon mindig megváltoztatják a felállást és a számokat is, az élő koncertekhez igazodva. A banda az előadásokat gyakran látványos vizuális elemekkel kíséri, melyek gyakran tartalmaznak hipnotizáló világításokat.

 

Forrás

Wikipedia

Képek

Wikipédia, kivéve:

Alannah Myles portré, Deborah Samuels fotója az http://alannahmyles.com oldalról