Rockzenei „ezen a napon” – December 23.

 

Ebben a rovatban a Civil Hang Stúdió munkatársa, Szibilla a teljesség igénye nélkül pár érdekes, avagy legendás dátumot válogat a rockzene történelméből.

1964 Megszületett Eddie Vedder (született: Edward Louis Severson III, Evanston, Chicago, Amerikai Egyesült Államok) amerikai zenész. A Pearl Jam rockegyüttes frontembere, énekese, dalszerzője, és egyik gitárosa. Több szólóalbummal is jelentkezett (Ukulele Songs; Into the Wild), melyek közül az Into the Wild az azonos című film zenéjeként készült el. Az ezen szereplő Guaranteed c. dalért 2007-ben Golden Globe-díjat kapott, a Pearl Jamet pedig többször tüntették ki Grammy-díjjal. Különösen jellegzetes: mély bariton hangja és egyedi énekstílusa, amit sok újabb együttes énekese is szívesen másol(t volna). Az alternatív rock egyik ikonja.

Vedder több San Diegó-i bandában is megfordult, egyikben ezek közül a későbbi Rage Against the Machine- és Audioslave-tag Brad Wilk dobolt. Egy másik együttese Red Hot Chili Peppers-feldolgozásokat játszott. 1988-ban az egyébként félénk énekes a Bad Radio nevű funk-rock-banda tagja lett. Ebben az időszakban írta meg, és többször elő is adta a Better Man c. dalát, amelynek témája az édesanyja és nevelőapja viszonyán alapszik. A dal később Pearl Jam-sláger lett.

Miután 1990-ben otthagyta a Bad Radio-t, egy régi barátja (a Chili ex-dobosa, Jack Irons) egy kazettát adott neki egy épp énekest kereső seattle-i banda demóival. Vedder három dalhoz megírta a szöveget, és felénekelte őket, ezek lettek később a Pearl Jam Alive, Once és Footsteps című dalai. A szövegek egy „minioperát” alkotnak, ami a Mamasan Trilógia címet kapta Eddie-től. A dalok egy fiatalember történetét mesélik el, aki – mint ahogy Vedder is – megtudja, hogy egész addigi életében hazudtak neki az apja személyét illetően, és az igazi apja már halott (Alive). Mikor felnő, sorozatgyilkos lesz belőle, (Once), akit börtönbe zárnak, és halálra ítélnek (Footsteps).

Miután meghallgatták a kazettát, a gitáros Stone Gossard és a basszusgitáros Jeff Ament meghívták Eddie-t Seattle-be, hogy stúdióban is felvegyék a dalokat, mivel teljesen lenyűgözte őket Vedder különleges hangja, és a tény, hogy már hallott Andy Wood-ról. Így hamarosan összeállt a Pearl Jam.

A Pearl Jam egy amerikai rockegyüttes, amely az 1990-es évek elején Seattle-ben alakult. Az eredeti felállásban Eddie Vedder (ének), Jeff Ament (basszusgitár), Stone Gossard (ritmusgitár), Mike McCready (szólógitár) és Dave Krusen (dob) szerepeltek. Azóta a dobosok helyén több változás történt, jelenlegi és valószínűsíthetőleg végleges dobosuk (1998 óta) az egykori Soundgarden-tag, Matt Cameron. Az utolsó két albumon és az ezeket követő turnékon azonban új zenész is csatlakozott az ötösfogathoz: Boom Gaspar, aki billentyűsként működik közre, ám hivatalosan nem számít zenekari tagnak.

Nem sokkal a bandához való csatlakozás után, még a Ten album felvételei előtt, Eddie-t is felkérték, hogy vegyen részt a Temple of the Dog lemez felvételeiben is, amely a Mother Love Bone fiatalon elhunyt énekesének, Andy Wood-nak az emlékére készült a későbbi Pearl Jam- és Soundgarden-tagok részvételével.

Rögtön az első lemezükkel, az 1991-es Tennel átütő sikert értek el. Az „alternatív rock-robbanásnak” is nevezett grunge népszerűvé válásában főszerepet játszottak a „seattle-i négyes” tagjaként (a Nirvana, Soundgarden és Alice in Chains társaságában), ám a Pearl Jam az egyetlen ezek közül, amely a mai napig fennáll, és lemezeket készít. Világszerte hozzávetőlegesen 60 millió albumot adtak el, ebből 30 milliót az Egyesült Államokban. Ezzel kiérdemelték „a ’90-es évek legnépszerűbb amerikai rockegyüttese” címet. Mindezt annak ellenére sikerült elérniük, hogy a második lemezük megjelenésétől kezdve bojkottálták a videoklipek készítését, a lehető legtöbbször elkerülték az interjúadást, és az összes médiában való szereplést, sőt: pert indítottak a Ticketmaster koncertjegy-forgalmazó cég ellen, és ezalatt koncerteket sem adtak.

 

Forrás

Wikipedia

Kép

facebook.com/EddieVedder