Rockzenei „ezen a napon” – December 18.

 

Ebben a rovatban a Civil Hang Stúdió munkatársa, Szibilla a teljesség igénye nélkül pár érdekes, avagy legendás dátumot válogat a rockzene történelméből.

1943-ban megszületett Keith Richards, angol gitáros, zeneszerző, énekes (Dartford, Kent, Angliában).  1963-ban lépett be a The Rolling Stones együttesbe. Zeneszerző barátjával, a Stones énekesével, Mick Jaggerrel több száz számot írtak együtt. 2003-ban a Rolling Stone magazin „A világ 100 legjobb gitárosa” című számában 10.-nek választotta meg. A banda mindig is oszlopos tagjaként megkapta a The Rolling Stones másodszámú vezetője címet. Jellemzőjévé vált a folytonos kábítószerhasználat, ami jelentős hatással volt életére, külsejére és zenéire, például a „Honky Tonk Women”-re. Zenei tehetségén kívül színészi tehetségét is megmutatta A Karib-tenger Kalózai negyedik részében, ahol Jack Sparrow (Johnny Depp) apját, vagyis a „kalóz-törvény” őrét játszotta.

“Elég általános az a vélemény, hogy a Rolling Stonesnak Keith Richards az igazi motorja, s nem Mick Jagger – aki viszont az arca a Köveknek. Valószínű, hogy Jagger és Richards nem sokra ment volna egymás nélkül a Rolling Stones ötvenesztendős története során. A világ legrégibb rock and roll zenekarának alapító tagja, gitárosa, a dalok legalább egyik szerzője, producerként is megkerülhetetlen. A gitáron kívül basszusgitározik, billentyűs és ütős hangszereken is hasznosítja magát. Ha Mick volt is a frontember, Keith is gyakran állt mikrofon elé, nemcsak vokálozni, hanem szólózni is – koncerteken vagy lemezeken több tucat dalban énekelt szólót. A banda tagjaként a rock and roll, a dalszerzők halhatatlanja, Grammy-életműdíj birtokosa. A Rolling Stone magazin gyakran idézett gitáros listáján a 4. helyre került 2011-ben, de már 2003-ban is a legjobb 10 között szerepelt. Számos zenésszel koncertezett vagy dolgozott lemezen, köztük volt John Lee Hooker, B. B. King, Alexis Korner, Beatles, Chuck Berry, Bo Diddley, Jerry Lee Lewis, Billy Preston, a Faces, Peter Tosh, Tom Waits, Marianne Faithful, Sheryl Crow , a Neville Brothers és sokan mások. Fellépett Leonard Cohen-nel és Willie Nelson-nal annak jeléül, hogy a rocktól távolabbi műfajok is érdeklik. Nem túl közismert, de tény: a Rolling Stones-on kívül Keith zenélt a New Barbarians és a The X-pensive Winos formációval.” Forrás: literatura.hu

 

 

 

Forrás

Wikipedia

This Day In Music

Music Calendar

Képek

Wikipedia