Rockzenei „ezen a napon” – December 17.

 

Ebben a rovatban a Civil Hang Stúdió munkatársa, Szibilla a teljesség igénye nélkül pár érdekes, avagy legendás dátumot válogat a rockzene történelméből.

 

 

1937 Megszületett Art Neville, a The Neville Brothers zenekar énekes billentyűse. 1989-es With God On Our Side  slágerük a 47-ik helyig jutott az angol kislemezlistákon

1942  Megszületett Paul Butterfield, blues énekes és szájharmonikás. 1987 május 4-én hunyt el. „”A Paul Butterfield Blues Band 1969-ben Woodstockban emlékezetes koncertet adott. Együttese 1972-ben feloszlott. Ő maga más sztárokkal együtt részt vett a Band együttes 1976-os búcsúkoncertjén. A Mystery Traint játszotta-énekelte és kísérte Muddy Waterst. Szerencsére ez a film is eljutott magyar mozikba, video (dvd) készült belőle. Nem sokkal halála előtt társult B. B. King-hez azon a koncerten, amelyen fellépett Stevie Ray Vaughan, Albert King, Etta James, Gladys Knight, Eric Clapton és Phil Collins. A szuperkoncertről készült videofilm is eljutott Magyarországra. A hetvenes évek második felétől készült lemezei  kevésbé voltak értékesek, de koncertjei – főként régebbi szerzeményei révén – élményt jelentettek. Éppen ezért szívesen alkalmazták őt sessionzenészként is. Turnézott ezekben az években Rick Dankóval és Levon Helmmel, a Band együttes korábbi tagjaival. Az alkohol és a drog a nyolcvanas évekre nagy pusztítást vitt végbe szervezetében, sokat betegeskedett, s a drog túladagolása okozta 1987. május 4-én bekövetkezett halálát, nem sokkal előtte egy stúdióalbummal búcsúzott. Paul Butterfield lemezei közül több bekerült a Billboard listájára. Az Elektra kiadó 1995.ben megjelentette a The Original Lost Elektra Sessions című albumát, de nem ez volt az egyetlen anyaga, ami halála után jutott el a rajongókhoz.” Forrás: literatura.hu 

1947 Megszületett Jim Hodder, a Steely Dan zenekar dobosa. Közreműködött még Linda Ronstadt  ‘You’re No Good’ című, 1974-es slágerében.

1949 Megszületett Paul Rodgers, a Free zenekar énekese és gitárosa. Legismertebb dalaik közé tartozik példuá az 1970-es ‘All Right Now’ című kislemez, ami Angliában a No.2 helyig , míg Amerikában a No.4 helyig jutott a slágerlistákon. Ismert még a Bad Company zenekar egykori tagjaként is. Jimmy Page társaságában két stúdióalbumon is közreműködött a The Firm banda tagjaként. 2005 és 2009 között a Queen együttessel turnézott, mint vendégénekes. 2008 őszén jelent meg első közös stúdióalbumuk, a The Cosmos Rocks.

1962 Bob Dylan első látogatása Angliában. Első angliai koncertjére másnap került sor a londoni Troubadour Clubban.

1971 David Bowie kiadta a negyedik albumát, Hunky Dory címmel. Ez az első olyan lemez, amin a később Ziggy Stardust’s Spiders From Mars formációként ismert felállás játszott már. A későbbiekben két kislemez jelent meg erről a korongról: a Changes 1972-ben, és a Life on Mars, 1973-ban.

1989 Megszületett Taylor York, a Paramore zenekar gitárosa. A Paramore amerikai rockegyüttes, amit 2004-ben Franklinben (Tennessee) alapítottak. Tagjai: Hayley Williams (ének/billentyűs hangszerek),Taylor York (ritmikus gitár). Az együttes 2005-ben adta ki bemutatkozó albumát, az All We Know Is Falling-ot, majd ezt követte a Riot! 2007-ben, ami platinalemez lett az Államokban és aranylemez az Egyesült Királyságban, Írországban és Új-Zélandon. Harmadik albumuk, a Brand New Eyes 2009. szeptember 29-én jelent meg. A Brand New Eyes az együttes eddigi a slágerlistákon legjobban teljesítő albuma.

2010 Hatvankilenc éves korában meghalt Captain Beefheart. Multiple sclerosisban szenvedett. Don Glen Vliet (később Don Van Vliet, Glendale, Kalifornia, 1941. január 15. – 2010. december 17.) több művésznéven szereplő zenész, szövegíró és zeneszerző volt. Leggyakrabban a Captain Beefheart nevet használta, ami már legelső fellépésén is megvolt, majd zenekarának neve is innen eredt. A Magic Band az ő személye körül forgott, a zenészek jöttek-mentek körülötte. Van Vliet a Magic Bandben – saját megfogalmazása szerint – diktatórikus módszereket alkalmazott. Több hangszeren játszott, de többnyire énekelt és harmonikázott, a szaxofont és a billentyűs hangszereket ritkán szólaltatta meg. E ritka pillanatokban azonban érdekes dolgokat művelt hangszereivel, az első Magic Band lemez (Safe as Milk) „Plastic Factory” című számában például a hápogóra (wah-wah-pedál, torzító) kötötte a szájharmonikát. Zenei stílusa blues és rock gyökerekkel rendelkezik, de erősen hallható benne a jazz és a pszichedelikus zenék hatása, mindezt avantgard, sőt absztrakt elemekkel ötvözve alakult ki jellegzetes hangzásvilága. 1982-től nem zenélt, csak a festészetnek élt, aminek gyakori jelzője a neoprimitív, közelebbről expresszív elemekkel dúsított absztrakció.

 

 

Forrás

Wikipedia

This Day In Music

Music Calendar

Képek

Wikipedia