Rockzenei „ezen a napon” – December 16.

 

Ebben a rovatban a Civil Hang Stúdió munkatársa, Szibilla a teljesség igénye nélkül pár érdekes, avagy legendás dátumot válogat a rockzene történelméből.

 

1949 Megszületett “Billy” Gibbons ( William Frederick Gibbons), amerikai gitáros, énekes, producer, a ZZ Top frontember-gitárosa. A ZZ Top egy texasi blues-rock együttes. 1969-ben alapította Billy Gibbons gitáros/énekes, Dusty Hill basszusgitáros, valamint Frank Beard dobos, és azóta is ebben a felállásban játszanak. Legnagyobb sikereiket az 1970-es és 1980-as években érték el. Lemezeikből több mint 50 millió példány kelt el világszerte, ebből 25 millió csak az USA-ban. 2004. március 15-én a rock and roll halhatatlanjai közé választották őket. A ZZ Top jellegzetes megjelenéséhez hozzátartozik Gibbons és Hill szinte megszólalásig hasonló külseje: a védjegyszerű hosszú szakállak és a fekete napszemüvegek. Az együttes Doubleback című száma a Vissza a jövőbe trilógia harmadik részének aláfestő zenéje. A ZZ Top meg is jelenik a filmben, egy vadnyugati táncmulatságon zenélnek akusztikus hangszerekkel. A Doubleback videoklipjében a film jellegzetes képsorai láthatóak, amelyekre rámontírozták a zenészek figuráit. Valamint Billy mellékszerepet kapott a Dr. Csont 1-2-3-4-5-6-7. évadának részeiben, Angela apjaként.

A trió mindhárom tagja törzsgyökeres texasi, és a ZZ Top megalakulása előtt is zenéltek már, főleg bluest és countryt. A tagok közül Billy Gibbons (1949. december 16.) játszott említésre méltó helyen, a Moving Sidewalksban. Ez a banda arról volt nevezetes, hogy gitárosának, Gibbonsnak köszönhetően Jimi Hendrix előzenekaraként szerepelt. Hendrix figyelt fel ugyanis a gitáros érdekes játékára. Az ily módón híressé vált gitáros 1970-ben hozott létre egy együttest, amely eleinte a Mississippi-delta vidéki bluest és countryt játszotta, és amely a ZZ Top nevet kapta. A három zenész kiválóan ötvözte az amerikai hard rockot az otthonról hozott texasi elemekkel. a különleges új hangzásvilág miatt lett megbecsült zenekar a ZZ Top. Lemezeik címével éppúgy megemlékeztek őseikről, mint zenéjükkel. Az egész texas-rockot az öltözködésük is élethűvé, izgalmassá tette. A három fiatalember óriási, égbenyúló kalapban, sombreróban járkált és zenélt.

A Rio Grande Mud (A nagy folyó iszapja), majd a Tres Hombres (Három fickó) című lemezeik végleg stabilizálták az addig kivívott élvonalbeli helyüket. Albumaik készítését nem siették el. Nyugodt tempóban dolgoztak és koncerteztek. Általában kétévente megjelenő albumaik mindig nyújtottak valami újat a három zenész tudásából. A hetvenes évek második felében készült korongok hamar arany, majd platinalemezek lettek. A siker a 80-as években is felfelé ívelt. A koncertjeikre egyre többen zarándokoltak el, hogy láthassák és halhassák a három houstoni zenészt, akik fellépéseik alkalmával jól nevelt hard zenészekhez illően olyan keményen játszottak ahogyan csak belefért. Az együttes imágója lemezről lemezre változott egy kicsit, de cseppet sem a divat hullámait követve. A dobos Beard egyre több dobbal vette körül magát, úgy hogy szinte csak felülről lehetett beültetni a bőrök közé. A két gitáros-énekes frontember pedig gitárjaik alakján változtattak. Csupán a jó öreg blues-country alapokra épülő zene nem változott. Bár a dobos neve Beard szakállt jelent, ilyen szőrzettel ő nem büszkélkedhetik, de alaposan pótolta őt ebben a másik két tag.

Az 1985-ös Afterburner (utánégető a repülőgépeken) című album meghozta számukra az igazi gazdasági sikert, a legtöbb eladott példányt és legtöbb dollárt. Ezután úgy gondolták, elmehetnek egyet pihenni a világ egyik csendes részére. Végül is volt miből. Az együttes fennállásának huszadik évfordulóján hosszú szünet után ismét felbukkant a három név. Egy vidám film a Back Into The Future III. (Vissza a jövőbe III.) zenéjét komponálták, és rövid szerepet is kaptak a filmben, XIX. századi zenészeket alakítottak. A trió díjat nyert a harmadik Rockzenei Gálán az 1990-es tevékenységéért. Ebben az évben jelent meg a Recycler című korongjuk, mely egészen fülbemászó dallamokat tartalmaz, anélkül azonban, hogy az eredeti stílus háttérbe szorulna. A 9-es években a szokásos tempóban alkották lemezeiket, melyeken igen kimunkált eredeti texasi rock hallható.  Az 1999-es XXXaz együttes harmincéves fennállásának tiszteletére készült, és ezen a korongon mélyen visszanyúltak a gyökerekhez, hiszen a számok többsége soul és blues elemekre épülő kemény zene. Forrás: literatura.hu

1952 Megszületett Robben Ford, amerikai blues- és rockgitáros, dalszerző. Robben Ford különösebb extrák nélkül érte el hangszerén azt a magas színvonalat, amelyet nemcsak a szakmabeliek, hanem a közönség is nagyra értékelt. Bár zenekarban is játszott, inkább szólópályafutásával hívta fel magára a figyelmet. Szívesen hívták a legnagyobb zenészek is, köztük Miles Davis, John Mayall, George Harrison, Bob Dylan, John Scofield, Greg Allman, Joni Mitchell és Bonnie Raitt. Már e korántsem teljes felsorolásból is kitűnik műfajgazdagsága, egyformán otthonos, a bluesban, jazzben, de nem szégyelli a pop-rockzenét sem. Háromszor koncertezett Magyarországon. Utóbbi albumai közül több bekerült a Billboard tíz legjobb blueslemeze közé, sőt 2007-ben a Truth című korong első helyezett volt.
A kaliforniai Robben Ford igazi zenészcsalád gyermeke. Apja countryénekes és gitáros volt, de testvérei is aktív zenészek. Ő maga tízéves korában szaxofonnal kezdte a zenészéletet, de amikor 13 esztendős lett, Mike Bloomfield, Jimi Hendrix, Eric Clapton, Albert King, B. B. King, Elvin Bishop és mások hatására gitárral folytatta. Saját maga tanulta meg a hangszer csínját-bínját.

Elmondása szerint a a jazz legnagyobb művészei közül nagy tisztelője volt John Desmond, Yusuf Lateef, Dave Brubeck, Ornette Colman, John Coltrane, Archie Shepp, Wayne Shorter-nek, ők hatottak rá többek között. 2010-ben nagy sikerrel zenélt a Renegade Creation nevű rockformációvva. 2013.ban pedig Bring It Back Home címmel jelent meg kizűnő lemeze.(5. helyezett volt a Billboard blueslemezlistáján.)
Volt idő, amikor a legjobb három gitáros között emlegették, de ma is az élmezőnybe sorolják.
Legutóbbi budapesti koncertjén, 2005-ben a közreműködő Ford Blues Band tagja volt két testvére, Mark és Patrick is. Forrás: literatura.hu

 

Forrás

Wikipedia.com

This Day In Music

Music Calendar

 

Képek

http://robbenford.com press photos

http://www.zztop.com press photos