Rockzenei „ezen a napon” – December 15.

 

Ebben a rovatban a Civil Hang Stúdió munkatársa, Szibilla a teljesség igénye nélkül pár érdekes, avagy legendás dátumot válogat a rockzene történelméből.

 

1921 Megszületett Alan Freed az amerikai Johnstownban, Pennsylvaniában. A cleveland-i WJW rádiónál ő volt az első fehér műsorvezető és dj, aki forradalmi módon rhythm and blues lemezeket játszott be a hallgatóknak. Korábban erre nem igazán volt példa. Annak idején a afroamerikai előadók lemezeit ’race records’-nak (faji lemezek) nevezték, és Freed volt az, aki először ’rock and roll’ lemezeknek nevezte ezeket a korongokat. Rádióshowja a ’ Moondog Rock ‘n’ Roll Party’ néven vált ismertté, és nagyban elősegítette a rock and roll zenei irányzat népszerűségét. 199-ben Alan Freed, a ‘rock and roll atyja’ poszthumusz csillagot kapott a neves Hollywood Walk of Fame hírességei között. Freed volt az a Dj, aki a Rock And Roll elnevezést adta a zenei műfajnak (1945-ben a Cleveland-i WJW radio-ban nevezte először rock and rollnak ezt a zenét). Életrajza inspirálta az 1999-es Mr. Rock’n roll: The Alan Freed story című film, melyet magyarul az Mindörökké rock’n’roll: Az Alan Freed sztori címmel ismerhetünk. „Alan Freed DJ volt küldetéssel, ami híressé tette. Olyan sztárok karrierjét indította el, mint Bo Diddley, La Vern Baker és Jackie Wilson. És még egy hírességét, aki végül is a vesztét okozta. Egy lebilincselő történet, melyben Freed munkája a faji megkülönböztetés okozta feszültségekkel teli korszakára esik a történelemnek. Döntése, hogy „fekete” R&B zenét játszik egy „fehér” rádió csatornán, majd olyan előadókkal turnézik, akik vegyes közönséget vonzanak, azelőtt sosem látott botrányokat váltott ki.” Forrás: snitt.hu

1946 Megszületett Carmine Appice, aki talán a Vanilla Fudge zenekar dobosaként vált leginkább ismertté, de emellett számos más formációban is előfordult. Közreműködött például  Rod Stewart ’Da Ya Think I’m Sexy?’ c. dalának szerzői folyamataiban is.

1955 Megszületett a Clash zenekar basszusgitárosa, Paul Simonon. A The Clash, röviden csak Clash (magyarul csapás, ütés) angol punk rock együttes, 1976 és 1986 között voltak aktívak. A zenekar bátran feszegette a műfaj határait, és zenéjében felhasználta a reggae, a funk, a new wave, a dub és a rockabilly elemeit is. Az együttes klasszikus felállása – Joe Strummer, Mick Jones, Paul Simonon és Topper Headon – csak 1977-re alakult ki.

1955 Johnny Cash kiadta a ’Folsom Prison Blues’ című dalát.

1967 A The Who zenekar kiadta a The Who Sell Out című albumát. Az 1967-es The Who Sell Out a The Who angol rockegyüttes harmadik nagylemeze. Az Egyesült Királyságban a Track Records, az Egyesült Államokban a Decca Records gondozásában jelent meg. Egy koncepcióalbum, amely a Radio London kalózrádió tematikáját utánozza. A dalok egymástól függetlenek, álhirdetésekkel és reklámokkal vannak összekötve. A cím ironikusan értendő; pályafutásuk ezen szakaszában a The Who több reklámban is szerepelt, ezek egy része felkerült az új CD-kiadásra. Az album megjelenését pereskedés követte, mivel az álreklámokban létező termékek nevei is elhangoztak. Az együttest a Radio London szignáljait készítő cég is beperelte, mivel, állításuk szerint, az együttes az engedélyük nélkül használta azokat.

1974 A Young Frankenstein film premierje a mozikban. Az Aerosmith zenekar épp szünetet tartott a Toys in the Attic album felvételeinél, és úgy gondolták elmennek a moziba. A filmben szerepel egy jelenet, melyben Igor (Marty Feldman) azt mondja Dr. Frankensteinnek, akit Gene Wilder alakít, hogy “walk this way”, és egyúttal itt a doktor imitálja is Igor járását. A film végeztével visszavonult a banda a stúdióba, és a dalt, melyen épp dolgoztak azon nyomban a ’Walk This Way’ címmel látják el. A dal 1975-ben jelent meg.

„1975-ben Walter Yetnikoff lett a Columbia elnöke, akivel Leber és Krebs újratárgyalta az együttes szerződését. David Krebs ezúttal már komolyabban, napi szinten kezdett foglalkozni az együttessel. 1975 januárjában a New York-i Record Plant Stúdióban elkezdődtek a harmadik album felvételei, ami áprilisban jelent meg Toys in the Attic címmel. Az album a Billboard 200 listáján a 11. helyre került, és az év végére milliós példányszámban fogyott. A lemez kiváló kritikákban részesült, az Allmusic 5, míg a Rolling Stone 4 és fél csillagot adott rá az ötből. Kislemezként a You See Me Crying, a Walk This Way és a Sweet Emotion dalokat adták ki, melyek közül a Sweet Emotion bekerült a Top 40-be. Ezeken kívül a címadó Toys in the Attick és a Big Ten Inch Record (amely eredetileg Bull Moose Jackson dala) vált a koncertprogram részévé. A lemez sikerének köszönhetően az első két album eladásai is megnövekedtek, míg a Toys in the Attic máig a legsikeresebb stúdióalbumuk, miután 8 millió példányban kelt el az USA-ban.”

1979 A Pink Floyd zenekar ’Another Brick In The Wall (part II)’ No.1 lett az angol kislemezlistákon.

1986 Az oakland-i Coliseum Arenában adja ezen a napon a Grateful Dead zenekar az első koncertjét Jerry Garcia kómába esését követően (hat hónappal korábban történt).

2001 Joe Walsh tiszteletbeli zenei doktorátus címet kapott a Kent State University-től. Joseph Fidler “Joe” Walsh (Wichita, Kansas, 1947. november 20. ‒ ) amerikai gitáros, énekes, zeneszerző és lemezkiadó. Több mint 40 éves karrierje alatt öt sikeres rockzenekar tagja: James Gang, Barnstorm, Eagles, The Party Boys és Ringo Starr & His All-Starr Band. Az 1990-es években szintén tagja volt a rövid életű The Best supergroupnak. Sikerei voltak egyéni előadóművészként és stúdiózenészként is, közreműködve sok más művész felvételein. 2011-ben a Rolling Stone magazin Minden idők 100 legjobb gitárosának listáján az 54. helyezett volt. A 60-as évek közepén, miután a Kent State University egyetemre járt, Walsh számos helyi Ohio-i zenekarral játszott, mielőtt országos közönség előtt is bemutatkozott a James Gang együttes tagjaként, amelynek a “Funk #49” dala kiemelte gitáros és énekes képességeit. Miután a James Gang 1972-ben felbomlott, megalakította a Barnstorm zenekart, egyetemi barátjával Joe Vitale-val és Kenny Passarelli basszusgitárossal Colorado-ból, ahova Ohio-ból költözött. A zenekar három év alatt három albumot adott ki, és ezeket mint Walsh szóló projektjeit forgalmazták. Az utolsó Barnstorm albumon, az 1974-es So What címűn, többen vendégszerepeltek az Eagles együttesből, amelyik szintén Walsh producerével Bill Szymczyk-kel kezdett dolgozni. Az Eagles alapító tagjának, Bernie Leadon-nak, távozása után Szymczyk javaslatára, Walsh 1975-ben csatlakozott a zenekarhoz mint billentyűs és gitáros, és a Hotel California lett az első album a zenekarral. 1998-ban a Guitarist britt magazin közvélemény-kutatásán a “Hotel California” a gitárszólóit választották minden idők legjobbjának, amelyet Walsh és Don Felder játszott. A Guitar World magazin a “Top 100 Guitar Solos” listáján nyolcadik helyet szerezte meg.

2014 Az amerikai country/rock zenekar, a Little Big Town kiadta a  ’Girl Crush’ c. dalát. A szokatlan 6/8-os lüktetésű ballada hatalmas sláger lett, No.1 helyig jutott a country zenei listákon. Megkapta a Country Zenei Díj (CMA) díját, mint ’Single of the Year and Song of the Year’ (az év kislemeze és az év dala) kategóriákban.

 

Forrás

Wikipedia.com

This Day In Music

Music Calendar