Rockzenei „ezen a napon” – December 14.

 

Ebben a rovatban a Civil Hang Stúdió munkatársa, Szibilla a teljesség igénye nélkül pár érdekes, avagy legendás dátumot válogat a rockzene történelméből.

 

1932 Megszületett Charlie Rich. Egyik leghíresebb slágere az 1973-as ‘Behind Closed Doors’ és a ‘The Most Beautiful Girl’. Rich 1995. július 25-én hunyt el, hatvankét éves korában. Rich jelentős dalszerző, a szakma széles körben díjazta munkásságát, már életében is, és később, poszthumusz díjakkal is (lsd. 1974 Best Country Vocal Performance, Male – “Behind Closed Doors”;  1998 Grammy Hall of Fame Award – “Behind Closed Doors”) 1958-ban a Sun Records session zenésze lett, és olyan előadók lemezeinek tucatjain játszik, mint például Jerry Lee Lewis, Johnny Cash, Bill Justis, Warren Smith, Billy Lee Riley, Carl Mann, and Ray Smith.

1949 Megszületett Cliff Williams, az AC/DC zenekar basszusgitárosa (Mark Evans helyét vette át 1977-ben). Már ő szerepel az angol slágerlistákon 36-ik helyig jutott ’Whole Lotta Rosie’ c. dalban, és a zenekar 1980-ban megjelent, és az angol listákon No.1 helyig jutott Back In Black albumon (Amerikában a 14-ik helyig jutott). Több mint 49 millió példányban kelt el világszerte. A mai napig az ausztrál zenekarban játszik. Korábban alapítója volt a Home és Bandit nevű együtteseknek Liverpoolban.

1962 Bill Wyman debütálása a The Rolling Stones zenekarral a the Ricky Tick Clubban, és a Star and Garter Hotelben, Windsorban. Ekkor még csak The Rollin’ Stonesként ismert a banda.  Wyman született: William George Perks néven, Lewishamben (London, Angliában, 1936. október 24.). Wyman a The Rolling Stones basszusgitárosaként lett ismert 1962 és 1992 között. 1997-től kezdődően saját, Bill Wyman’s Rhythm Kings nevű zenekarával koncertezik és készít lemezeket. Tevékenykedett film- és zenei producerként, szerzett zenét mozifilmekhez és televíziós produkciókhoz. Első zenekara a The Cliftons volt, ahol még Lee Wyman művésznéven szerepelt. 1974-ben jelentette meg első szólóalbumát, még a Stones tagjaként, amit további lemezek követtek. Wyman gyermekkora óta, a második világháborút követően folyamatosan naplót vezetett, ami nagyban segítette őt későbbi írói pályáján. Számos könyvet írt a Rolling Stonesról, de két szenvedélyének, a fotóművészetnek és a régészetnek is szentelt egy-egy könyvet. Feltalálóként saját fémdetektort fejlesztett ki régészeti kutatásaihoz az angliai terepviszonyokat figyelembe véve. Üzletemberként 1989 óta működteti a Sticky Fingers Café nevű rock and roll bisztrót London Kensington negyedében, amely két további egységgel is rendelkezik Manchesterben és Cambridge-ben.

1968 Marvin Gaye első No.1 slágere Amerikában a ’Heard It Through The Grapevine’ dal. Öt hétig volt első helyezett. Ez addigra már a tizenötödik, jegyzett slágere. A dalt Norman Whitfield és Barrett Strong írta 1966-ban. Először Smokey Robinson & the Miracles rögzítette, majd azt követően Gladys Knight & the Pips.

1970 Megszületett Beth Orton, angol dalszerző, (született: Elizabeth Caroline Orton) zenéjében népi és elektronikus elemeket vegyít. A Chemical Brothers zenekar fedezte fel az 1990-es évek végén, akikkel együtt dolgozott. Első szólóalbumát, a Superpinkymandy-t 1993-ban adta ki. Ennek nem lett különösebb sikere. Második szólóalbuma aTrailer Park volt, ami kedvező kritikát kapott 1996-ban. A Central Reservation (1999) és a 2001 Daybreaker (UK top 10) című albumok után kialakult a rajongótábora. 2006-os Comfort of Strangers című albumával inkább a népzene felé mozdult. Zenéje szerepelt több amerikai TV-filmben, többek között a Felicity, How to Deal és a Vanilla Sky-ban ennek köszönhetően 10 éves angliai sikerei után Amerikában is ismertté vált.

1972 A Born To Boogie című Ringo Starr rendezte film premierje Londonban. A film alapja egy korábbi, london-i Wembley Empire Poolnál elhangzott koncert. A filmben szerepel Ringo Starr, Marc Bolan és a T. Rex zenekar. A The Beatles Apple Films kiadásában jelent meg.

1974 A Styx zenekar kiadta a Lady c. dalát.

1995 Többek között Little Richard, Bob Dylan és Bruce Springsteen is szerepel azon a speciális tévéfelvételen, melyet ezen a napon forgattak Frank Sinatra tiszteletére. A szegmens címe: Sinatra: 80 Years My Way.

2003 Angliában No.1. lett a ’Changes’ című dal, Ozzy & Kelly Osbourne előadásában. A dal eredetileg a Black Sabbath zenekar Volume IV lemezén szerepelt, 1972-ben. Ez volt a második olyan listavezető dal, melyet apa & lánya adott elő. Korábban ismert apa és lánya duett például az 1967-es Frank & Nancy Sinatra szerzemény, mely szintén No.1 lett.

 

Forrás

Wikipedia.com

This Day In Music

Music Calendar