Rockzenei „ezen a napon” – December 13.

 

Ebben a rovatban a Civil Hang Stúdió munkatársa, Szibilla a teljesség igénye nélkül pár érdekes, avagy legendás dátumot válogat a rockzene történelméből.

 

1948 Megszületett Jeff ‘Skunk’ Baxter, az Ultimate Spinach pszichedelikus rock banda gitárosa. a Doobie Brothers és a Steely Dan-ben is játszott (Baxter az első három lemezen játszott: Can’t Buy a Thrill, 1972; Countdown to Ecstasy, 1973; Pretzel Logic, 1974). Illetve közreműködött még Willy DeVille, Bryan Adams, Eric Clapton, Sheryl Crow, Joni Mitchell, Dolly Parton, Carly Simon, Ringo Starr, Gene Simmons és Rod Stewart zenészekkel.

1948 Megszületett Ted Nugent. (teljes nevén Theodore Anthony Nugent) (Detroit, 1948. december 13. –) amerikai rockgitáros és énekes. Elsőként a The Amboy Dukes szólógitárosaként szerzett ismertséget 1965 és 1975 között, majd szólókarrierbe kezdett. Első három szólóalbuma (Ted Nugent, Free-for-all, Cat Scratch Fever) többszörös platinalemez lett az Amerikai Egyesült Államokban. 1982 és 1986 között a Damn Yankees nevű szupergrupp tagja volt, majd újra visszatért a szólópályára. Zenei tevékenysége mellett Amerikában konzervatív politikai nézeteiről továbbá drog- és alkoholellenes hozzáállásáról ismert. Gyakran kerül összetűzésbe állatvédőkkel, mert támogatja a vadászatot és a szabad fegyverviselést.

„A 70-es évek közepére Nugent úgy döntött, hogy teljesen dobja az együttes nevét és saját nevén folytatta karrierér. Át akarta venni teljesen az irányítást és ez természetesen nem nagyon tetszett a többieknek, több demokráciát akartak. Ennek eredményeképp 1976-ban kilépett St. Holmes, az énekes és a helyét egy ismeretlen fiú, egy bizonyos Meat Loaf lépett be. A 70-es évek végére a Ted Nugent volt az egyik legkeresettebb rockbanda. Nugent a koncerteken barlangi embernek öltözve állt ki a színpadra és Tarzan-üvöltéssel köszöntötte közönségét. A siker ellenérre a bandatagok nem voltak felhőtlenül boldogok és otthagyták Nugentet. 1980-ra gyakorlatilag tönkrement. A 80-as években mindenesetre folytatta a turnézás és albumokat is adott ki átállt a dallamos pop-metal műfajra az addigi nyers és ordibálós zene helyett és ez sikerre vezetett. Ebben az időszakban kipróbálta magát a színészi pályán is, A Miami Vice sorozat egyik epizódjában egy drogdílert alakított (érdekes, hogy pont ő játszott drogdílert). A dekád végén csatlakozott a Damn Yankees szupergruphoz egy lemez erejéig. Ezután visszakanyarodott szólókarrierjéhez és azóta is lemezeket jelentet meg. A zenén kívül bekapcsolódott a politikába, egy nagy hallgatottságú reggeli rádióműsort vezet Detroitban, van saját vadásztársasága és fegyverüzlete, kinevezték a Nemzeti Fegyver Társulás egyik vezetőjévé és különböző magazinokban cikkeket jelentet meg. 2001-ben megírta önéletrajzi könyvét.” Forrás rockbook.hu

1962 Elvis Presley dala, a Return to Sender No.1. lett az angol kislemezlistákon. AZ 1962-es Girls! Girls! Girls! c. filmben szerepelt

1966 Jimi Hendrix tévés debütálása az ITV Ready Steady Go! c. műsorában. Ugyanezen a napon kiadta a Foxy Lady c. dalát. a The Jimi Hendrix Experience

1981 Megszületett Amy Lynn Lee, az Evanescence zenekar énekesnője (vokál és billentyű), de dalszövegíróként is tevékenykedik. Drámai mezzoszoprán a hangfekvése. Az Evanescence egy amerikai rockegyüttes, az Arkansas-beli Little Rockban alakult 1995-ben. Alapítói Amy Lee énekes/billentyűs és Ben Moody gitáros. Az első privát felvételek után a banda elkészítette a Fallen című albumát, melyet a Wind-up adott ki 2003-ban. A Fallen több mint 17 millió példányban kelt el világszerte, és ez az album segítette hozzá a bandát a Grammy-díjhoz. Egy évvel később az Evanescence első élő felvételes albumát, az Anywhere but Home-ot több mint 1 millió példányban értékesítették a világon. 2006-ban a banda bemutatta második stúdióalbumát, a The Open Doort, mely 6 milliónál is több példányban kelt el.  „Amy Lee és az ex-gitáros/dalszövegíró Ben Moody tinédzserkorukban találkoztak. “Egy ifjúsági táborban voltunk – emlékezik vissza Moody -, és pihenőidőben hallotam Amyt, amint Meat Loaftól az “I’d Do Anything for Love”-ot játssza zongorán. Odamentem hozzá, mire ő elkezdett nekem énekelni. Teljesen lenyűgözött, rögtön rávettem, hogy csatlakozzon a bandámhoz. Annyira egy hullámhosszon vagyunk, hogy amikor dalszöveget írunk, sokszor egymás gondolatait fejezzük be!”

Első albumuk, a Fallen nagy sikert aratott. Ezen található első slágerük, a Bring Me to Life című felvétel. 2004-ben, Moody kiválása után a csapat Terryvel koncertezett tovább. Elkészítették az Everybody’s Fool klipjét. Az együttes sok díjátadón is képviselte magát. Az új CD a “The Open Door”, ami 2006. október 3-án került a boltokba. Az album számait a frontember és Terry Balsamo írták. 2011-ben megjelent az új lemezük, amely úgy nevezett “self-titled” lett, avagy a banda nevét viseli, mint album cím is. Az alap lemezen 12 dal található, köztük a What You Want, és a My Heart Is Broken, melyeknek elkészült már a hivatalos videójuk is. A Deluxe kiadáson 4 plusz számot hallhatunk. Amy Lee azt nyilatkozta az új albumuk készítéséről: Visszatérni együtt egy nagyon szép, és nagyon jó dolog. Kellett egy dalt szerezni a bandának, és egyeztetni azt. Ez az a dolog, ami igazán kimagaslik a többi lemezünk közül. Itt van egy kis banda, mindennek a közepén, valami hihetetlen, kézzelfogható energiát átadva.

1993 A Guns N’ Roses zenekar gitárosa, Slash csatlakozott Billy Joelhez Los Angelesben hogy együtt eljátsszák a Shameless c. dalt.

1994 Prince előadta a Dolphin c. dalát a David Letterman showban.

2000 Sir Paul McCartney első könnydedikálása. Ez a könyv a Paul McCartney Paintings c. könyve volt.

2012 A Mick Jagger és Marsha Hunt közt váltott szerelmes levelek £187,250-ért keltek el egy aukción. A leveleket 1969 nyarán írták egymásnak, míg Jagger Ausztráliában turnézott. Nagy valószínűséggel a The Rolling Stones zenekar Brown Sugar c. dalát ezek a levelet inspirálták.

2012 Carole King megkapta a Library of Congress Gershwin életmű díját. Ő volt az első nő, akit ilyen díjjal tüntettek ki. „A szakma és a nagyközönség nagyra értékeli Carole Kinget – elsősorban mások számára írt dalaiért, de egyéni énekstílusáért, kitűnő lemezeiért is. Ami a szerzőséget illeti, partnerével, egykori férjével, Gerry Goffinal együtt bekerültek a dalszerzők és a rock and roll halhatatlanjai közé. A Goffin-King szerzőpáros fogalom volt a hatvanas években, akár a Pomus-Schuman, a Liber-Stoller, a Lennon- McCartney vagy a Jagger- Richards kettős. Carole King több saját dala és albuma is listavezető volt: a Tapestry például 15 héten át volt a Billboard 200-as albumlista éllovasa, s évekig maradt a listán, még 2000-es években is helye volt a legjobbak között. Összesen mintegy 400 dalnak szerzője, vagy társszerzője, ezt a dalmennyiséget mintegy 1000 énekes vagy együttes játszotta. A női előadók és dalszerzők többségétől eltérően nem tagadja életkorát.” Forrás: literatura.hu

 

 

Forrás

Wikipedia.com

This Day In Music

Music Calendar