Rockzenei „ezen a napon” – December 11.

 

Ebben a rovatban a Civil Hang Stúdió munkatársa, Szibilla a teljesség igénye nélkül pár érdekes, avagy legendás dátumot válogat a rockzene történelméből.

 

1926 Megszületett Big Mama Thornton, énekesnő és dalszerző. A Ball and Chain c. dala Janis Joplin előadásában lett széles körben ismert. Big Mama 1953-ban a Hound Dog c. dalt vitte sikerre, jóval Elvis Presley előtt. 1984-ben hunyt el.

1958 Megszületett Nikki Sixx, a Motley Crüe zenekar basszusgitárosa. Eredeti nevén Franklin Carlton Serafino Feranna) amerikai basszusgitáros, dalszövegíró, és zenei producer (pl.: Marion Raven, Meat Loaf, Saliva) valamint divattervező (Royal Underground), fényképész és író. Fő dalszövegírója volt a glam metal zenekarnak a Mötley Crüe-nak, valamint játszott a szintén glam metal London-ben, az 58-ben, a hard rock Brides of Destruction-ben valamint jelenleg Dj Ashba-val és James Michael-el a Sixx:A.M.-ben.

1960 Aretha Franklin első koncertje a Village Vanguardban, New York Cityben. Az amerikai Time magazin a 20. század száz legfontosabb személyisége közé sorolta. Ő volt az első nő, aki bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be.

1968 A The Rolling Stones zenekar megkezdte a forgatását. John Lennon is szerepelt a The Dirty Mac szupergroup tagjaként, Eric Clapton, Mitch Mitchell, és Keith Richards társaságában. Eredetileg a BBc adta volna le, de a Rolling Stones zenekar tagjai elégedetlenek voltak szereplésükkel, így csak 1996-ban jelent meg a felvétel.

1970 John Lennon kiadta első szólólemezét, John Lennon/Plastic Ono Band címmel.

1972 A Genesis zenekar első amerikai koncertje a Massachusetts’ Brandeis University-n.

1989  A The Recording Industry Association of America igazolta négy Led Zeppelin album multi-platinum rangját: Presence (2 millió), Led Zeppelin (4 millió), Physical Graffiti (4 millió) és az In Through The Out Door (5 millió).

 

Forrás

Wikipedia.com

This Day In Music

Music Calendar