Rockzenei „ezen a napon” – December 10.

 

Ebben a rovatban a Civil Hang Stúdió munkatársa, Szibilla a teljesség igénye nélkül pár érdekes, avagy legendás dátumot válogat a rockzene történelméből.

 

1910 Megszületett John Hammond, zenei producer. Olyan előadókkal dolgozott együtt, mint Bob Dylan, Bruce Springsteen, Leonard Cohen, George Benson és Janis Joplin.

1926 Megszületett Eddie “Guitar Slim” Jones, blues gitáros. Legismertebb, és legnagyobb eladást produkáló dala a ’The Things That I Used To Do’, melyet többen is feldolgoztak. A dal szerepel a The Rock and Roll Hall of Fame 500 dalos listáján, melyet az ’500 Songs that Shaped Rock and Roll’ névvel illettek.

1953 Megjelent a Playboy magazin első kiadása, Marilyn Monroeval a borítóján. Az ezt követő két évtizedben sok dalt ihletett  magazin, többek között: “Playboy” by Marvelettes (1962); “He’s Just A Playboy” The Drifters (1964); “Playboy” Gene & Debbe (1968); “International Playboy” Wilson Pickett (1973), illetve létezett egy ötvenesévekbeli zenekar a The PLayboys is, illetve a hatvanas években Gary Lewis & the Playboys (legnagyobb slágerük a ’This Diamond Ring’ volt). 1968 a John Fred & His Playboy Band zenekar No.1 lett a ’Judy in Disguise (with Glasses)’ c. slágerükkel.

A későbbiekben olyan dalok kritizálták a magazint, mint: Morrissey ‘The Last of the Famous International Playboys’; U2 ’The Playboy Mansion’. A kilencvenes években is megihletett pár zenészt a magazin, a köztudatba innen erdet a kifejezés hogy playa, vagy player: ’I’m A Player’ Too Short, ’Player’s Ball’ by OutKast, ’Player’s Anthem’ Junior M.A.F.I.A., ’Don’t Wanna Be A Player’ Joe, ’I’m Not A Player’ Big Punisher. 1980-ban többek között például még John Lennonnal is készítettek egy interjút a magazinba.

A nyuszis újság is hozzájárult az 1960-as és 1970-es évek szexuális forradalmához, és úttörőként megnyitotta az utat a többi, hasonló tematikájú magazin számára is. A minőségi havilap négy évtizeden keresztül uralta a piacot, azonban egy másik forradalom után nehéz helyzetbe került. Az internet megjelenése óta ugyan a lap eladásai csökkennek, de a Playboy márkanév töretlen sikernek örvend. Garth Jowett egy 2003-as interjúban a Playboyt egyenesen a XX. század legjelentősebb amerikai társadalomformáló erejének nevezte. Forrás: origo.hu

1967 Huszonhat éves korában repülőgép-szerencsétlenség következtében elhunyt Otis Reddig, amerikai soul énekes. Reddig utastársai a The Bar-Kays tagjai voltak, Jimmy King, Ron Caldwell, Phalin Jones és Carl Cunningham, akik szintén életüket vesztették a tragédia során. A szerencsétlenség egyetlen túlélője  Ben Cauley, trombitás volt.

1974 Megszületett Meg White, amerikai dobos, a The White Stripes alapító tagja. A 2003-as, Elephant c. lemezükkel, a megjelenést követően 46 hetet töltöttek az angol slágerlistákon.

1983 Paul McCartney és Michael Jackson ’Say Say Say’ c. dalukkal hat hetes diadalmenetbe kezdtek az angol kislemez-listákon. Ez Jackson tizedik (szóló & Jackson’s 5), míg McCartney huszonkilencedik (szóló és Beatles zenekarra közös) No.1 slágere volt ekkor.

2005 A Queen zenekar lett a világ harmadik legsikeresebb bandája a lemezeladásaik alapján. Ezúttal a szintén legendás The Beatles zenekartól vehették át az előkelő harmadik helyet. A zenekar összesen 1755 hetet töltött az angol kislemez és nagylemez-listákon. (A Beatles 1749 hetet). Elvis 2574 hetet töltött ugyanezen listákon, és így elnyerte az első helyet. A második helyen Cliff Rochard állt ekkor 1982 héttel.

2005 Az Audioslave dobosa, Brad Wilk (37) feleségül vette a 7 Year Bitch zenekar korábbi énekesét, Selene Vigilt.

2007 A Led Zeppelin zenekar első koncertje, több mint 19 év hallgatás után a londoni O2 Arénában. Jimmy Page, Robert Plant és John Paul Jones mellé Jason Bonham, John Bonham fia szállt be. A koncerten olyan hírességek vettek részt, mint Dave Grohl, Jeff Beck, Brian May, David Gilmour, The Edge, Peter Gabriel, Mick Jagger, Kate Moss, Naomi Campbell, Jerry Hall és Priscilla Presley.

2010 Az eredeti, kézzel írott ‘The Times They Are A-Changin c. Bob Dylan dal dalszövege $422,500-ért kelt el egy new york-i aukción.

2011 A Metallica zenekar fennállásának 30 éves évfordulójára adott legutolsó, egyben addigra már negyedik san franciso-i The Filmore-ban tartott koncerten két eredeti, alapító tag is fellépett: Ron McGovney, basszusgitáros, és Dave Mustaine, gitáros.

2015 Bemutatták a ’ Coat of Many Colors’ című Dolly Parton filmet az NBC-n.

2016 Bob Dylan átvehette Nobel díját. Azonban az előadó nem jelent meg személyesen a ceremónián. 2016. október 13-án megkapta az irodalmi Nobel-díjat. Az indoklás szerint új költői kifejezésekkel gazdagította az amerikai dalkincset. Dylan először semmit nem reagált a kitüntetésére, pedig több koncertet is tartott a hír bejelentése óta, de azokon sem adott hangot a véleményének, és a Nobel-bizottság sem tudta sehogy elérni, ezért az is kétségessé vált, hogy egyáltalán elmegy e a díjátadó ceremóniára, a Svéd Királyi Akadémia egyik tagja pedig arrogánsnak nevezte Dylant, amiért hallgat a Nobel-díjáról. Dylan aztán október 29-én mégis megszólalt, ahol a hír okozta „megdöbbenésével és meghatódottságával” indokolta addigi hallgatását, majd hozzátette, hogy „abszolút részt kíván venni az átadáson, ha ez egyáltalán lehetséges”. Az előzmények ismeretében egyes vélemények szerint azonban az sem volt kizárt, hogy mégsem vesz részt rajta. November 16-ra kiderült, hogy valóban nem vesz részt az átadási ceremónián, miután tudatta az akadémiával, hogy „szerette volna személyesen átvenni a Nobel-díjat, de más kötelezettségei sajnos nem teszik ezt lehetővé, ugyanakkor rendkívül megtisztelőnek tartja a kitüntetést.” Az akadémia viszont kikötötte, hogy Dylannek Nobel-beszédet kell valamikor az átadást követő fél éven belül tartania, különben visszavehetik a díjat, ez ugyanis a díjátadás feltétele. A rendezvényen végül barátja, Patti Smith énekesnő lépett fel, aki Dylan A Hard Rain’s A-Gonna Fall című dalát adta elő, melybe bele is zavarodott, állítása szerint a meghatódottságtól, majd az Egyesült Államok svédországi nagykövete felolvasta Dylan köszönőlevelét is.

 

Forrás

Wikipedia.com

This Day In Music

Music Calendar