Rockzenei „ezen a napon” – December 9.

Ebben a rovatban a Civil Hang Stúdió munkatársa, Szibilla a teljesség igénye nélkül pár érdekes, avagy legendás dátumot válogat a rockzene történelméből. 

 

1934 Megszületett Junior Wells. A blueszenész életműve nagy hatással volt későbbi rock előadókra, és általában véve a rockzenére is. (lsd. moderndrummer.com) Élete során olyan előadókkal lépett színpadra mint Muddy Waters, Earl Hooker, and Buddy Guy, de turnézott a Rolling Stones zenekarral is.

1964 A John Coltrane kvartettje felvette az ’A Love Supreme c. lemezét a Van Gelder Studioban, Englewood Cliffs, New Jerseyben. Hogy mi köze van Coltranenek a rock történetéhez? Több rockzenei banda és előadó jegyzi Coltrane életművét, mint meghatározó zenei inspiráció későbbi, saját dalaik létrejöttében (lsd. The Doors, a Creedence Clearwater Revival, The Grateful Dead, s így tovább) Forrás: allaboutjazz.com

1968 Megszületett Brian Bell, a Weezer zenekar ritmusgitáros/zongoristája.

1973 Ezen a napon David Coverdale vette át Ian Gillian énekes helyét a Deep Purple zenekarban. „A zenekar először egy kisebb bemelegítő koncertet játszott volna Koppenhágában, ám ez valamiért elmaradt, így aztán Coverdale és Hughes merő kényszerűségből végül egy többezres csarnokban debütált a Deep Purple-ben 1973. december 9-én, méghozzá úgy, hogy David korábban soha nem is látta élőben a csapatot: „Másik emeleten kaptam szobát a hotelben, ahol nagyon komolyan rákészültem a bulira. Eközben a többiek azt hitték, bepánikoltam és elmenekültem, így aztán össze-vissza rohangászott a stáb a környéken, és utánam kiáltoztak. Aztán felbukkantam, és egyből mindenki: hála az égnek, itt van! Ekkor döbbentem rá, hogy ők is nagyon idegesek. Ez volt az első alkalom, amikor alászálltam a Zónába, legalábbis én így hívom: ez nagyjából azt jelenti, hogy nem érdekel, más mit csinál körülöttem, én mentálisan már a fellépésre készülök. Utána este kialszanak a fények, hallom a hihetetlen morajlást odalentről: mi ez? Elemlámpákkal felvezetnek minket a színpadra, és hirtelen ott állok. Ez volt az első alkalom, hogy az Are you ready? kiáltással nyitottam a bulit, mert így kicsit sikerült oldanom a lefagyottságomat, és a hely hirtelen felrobbant! Ennyi volt, a mai napig így csinálom minden koncerten… A vicces azonban az volt, hogy ugyan együtt dolgoztam a többiekkel a Clearwellben, és sok időt töltöttünk együtt, soha nem láttam őket azelőtt élőben. Álltam ott a mikrofonommal, és néztem: Krisztusom, mit csinál Ritchie? És Jon? Az ott mi volt? Ahogy figyeltem őket, amint megdolgozzák a közönséget az összes show-elemmel, én is úgy éreztem, hogy odalentről nézem őket…” Forrás: Shockmagazin

1974 George Harrison kiadta Dark Horse című lemezét.

1978 Megjelent a Steely Dan zenekar Greatest Hits c. albuma.

1991 Véget ért a Bob Marley majd 12 milliós hagyatéka körül zajló tárgyalás. A hagyaték jogos örököse Rita Marley, Bob felesége, és közös gyermekeik.

1992 Bill Wyman (basszusgitáros) kilépett a Rolling Stones zenekarból több mint 30 év után.

2003 A The Offspring zenekar kiadta a Splinter c., hetedik stúdióalbumát.

 

 

Forrás

Wikipedia.com

This Day In Music

Music Calendar