Rockzenei „ezen a napon” – December 7.

Ebben a rovatban a Civil Hang Stúdió munkatársa, Szibilla a teljesség igénye nélkül pár érdekes, avagy legendás dátumot válogat a rockzene történelméből. 

1949 Megszületett Tom Waits a kaliforniai Pomonában. Az  amerikai énekes-dalszerző, zeneszerző, színész. Hangja összetéveszthetetlen: egy kritikusa szerint olyan, „mintha Bourbon-whiskys tartályban áztatták volna, majd a füstölőben lógatták volna néhány hónapig, és végül a füstölőből kihozván áthajtottak volna rajta autóval.” Zenéjének sokszínűségére jellemző, hogy az „alternatív” és a „folk” kategóriában is nyert Grammy-díjat, blues, jazz és varieté-elemek keverednek a zenéjében. Hetvenes évekbeli érzelmes hangvételű dalait és nyolcvanas évekbeli jellegzetes kocsmazenéjét a kilencvenes évektől kiszámíthatatlan zenei kísérletezés váltotta fel. Nagyon sok dalszerzőt és zenészt inspirált, köztük Rod Stewart és Bruce Springsteen is feltűnik. 2011-ben beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame tagjai közé. 1980-ban ismerkedett meg későbbi feleségével, Kathleen Brennannal, akinek szerepe abban is jelentős, hogy bemutatta Captain Beefheartnak. Jelentős stílusváltás következett be, amit jól mutatnak ekkortájt kiadott válogatáslemezei. Ezeken nem a korábbi felvételeket, hanem újrahangszerelt és újra felvett régi számokat adott ki újra. A ’80-as évek első felében sorra írja a filmzenéket is Francis Ford Coppola számára. A Swordfishtrombones lemezen már fúvós és vonós hangszerek is hallhatóak.

1957 A Jamboree c. film debütálása. Ebben található az a  jelenet, melyben Jerry Lee Lewis a Great Balls of Fire c. dalát adja elő. Az alkotásban ugyanakkor szerepeltek még olyn neves előadók is, mint Fats Domino, Carl Perkins, Frankie Avalon és Connie Francis szerepelt.

1967 Otis Redding stúdióba vonult, hogy felvegye a ‘(Sittin’ On) The Dock Of The Bay’ c. dalt. A későbbiekben ez lett a legnagyobb slágere. Sajnos már érhette meg a megjelenést sem, hiszen három nappal később repülőgép szerencsétlenségben életét vesztette.

1968 A The Beatles zenekar White Album c. korongja megkezdte hét hetes diadalmenetét mint No.1 album az angliai slágerlistákon. Ez volt az első Apple kiadónál megjelent lemez, mely olyan dalokat tartalmazott, mint a ‘Back In The USSR’, ‘Dear Prudence’, és a ‘While My Guitar Gently Weeps’, melyet George Harrison szerzett.

1968 A The Animals zenekar frontembere, Eric Burdon bejelentette, hogy a banda feloszlik az év végével Későb a War nevű zenekarhoz csatlakozott.

1971 Paul McCartney & Wings kiadta debütáló albumát, Wild Life címmel.

1985 Mr Mister ezen a napon kezdte meg két hetes No.1 diadalmenetét az amerikai kislemezlistákon a Broken Wings c. dalukkal (, míg Angliában no.4 lett).

1991 A U2 zenekar no.1 lett az amerikai slágerlistán, új lemezével, mely az Achung Baby címet viselte.

2014 A Pink Floyd zenekar klasszikus lemeze, a The Dark Side Of The Moon újra felkerült a Billboard listára, mert a Google Play áruházban véletlenül alulárazták, 99 centre. Megjelenését követően, 1973-ban ugyan  741 hétig szerepelt ugyanezen a listán.

2015 David Bowie utolsó nyilvános szereplése a Lazarus c. darab bemutatóján, a New York Theatre Workshop-ban, Manhattanben.

2016 Elhunyt Greg Lake, aki mind a King Crimson és az Emerson, Lake and Palmer zenekarral való munkássága miatt is ismert. Ő az egyik alapító atyja a progresszív rock zenének.