Ebben a rovatban a Civil Hang Stúdió munkatársa, Szibilla a teljesség igénye nélkül pár érdekes, avagy legendás dátumot válogat a rockzene történelméből.

1912 Megszületett Sonny Boy Williamson (1899, december 5 – 1922, május 25), amerikai blues zenész és dalszerző. Több blues sztenderd szerzője, aki az American Folk Blues Festival-lal járta Európát, és olyan előadókkal működött közre, mint a Yardbirds, az Animals, vagy Jimmy Page.

1932 – 85 éve ezen a napon megszületett Little Richard, (született: Richard Wayne Penniman) amerikai énekes, dalszerző és zongorista, a rock and roll egyik korai úttörője. A rajongói gyakran nevezték A rock and roll valódi Királyának (The Real King of Rock ‘n’ Roll), utalva Elvis Presleyre, akit a rock and roll királyának neveztek. Karrierjének csúcspontja az 1950-es években volt, a rhytm & bluest ötvözte a boogie-woogie-val, olykor jazz és gospel elemekkel átitatva, ez volt a rock and roll kialakulásának egyik kulcsmozzanata. A drogok és a kimerítő koncertezések hatására hamar kiégett, a 60-as években az egyházi zene felé fordult, és eltűnt a szórakoztatóipar színéről. A hetvenes években visszatért, de már nem tudott újat nyújtani, elveszítette a közönség érdeklődését. Olyan énekesek tartották példaképüknek, mint James Brown és Mick Jagger. Szerepelt a Columbo c. krimisorozat A rocksztár gyilkosa című epizódjában, 1991-ben. Boldog születésnapot!

1938 79 éve ezen a napon megszületett J.J. Cale vagy JJ Cale, John Weldon Cale (Oklahoma City, Oklahoma, 1938. december 5. – La Jolla, Kalifornia, 2013. július 26.) amerikai énekes, dalszerző és zenész. Több dalát Eric Clapton vitte világsikerre („After Midnight”, „Cocaine” stb.) és maga is szerepelt Clapton egyes lemezein.

1945 A Flight 19 eltűnt a Bermuda-háromszögben, a későbbiekben pedig ez inspirálta B.A. Robertson azonos című dalát.

1960 57 éves lett Jack Russel,a Great White hard rock banda énekese. A Great White zenekar 1977-ben alakult Los Angelesben. Az 1980-as években váltak ismertté. Az későbbiekben az MTV zenei csatorna által is gyakran sugárzott videoklipjük a Once Bitten, Twice Shy, legismertebb albumuk pedig az 1989-es Twice Shy.

1968 Rolling Stones zenekar kiadta hetedik angol, és nyolcadik amerikai lemezét, a Beggar’s Banquet lemezt. Ez az utolsó lemezük Brian Jones részvételével, aki slide gitározott a No Expectations-ben és a Jigsaw Puzzle-ben, szájharmonikázott a Dear Doctor-ban és a Prodigal Son-ban, szitáron és tamburán játszott a “Street Fighting Man”-ben, és mellotronon a “Stray Cat Blues”-ban. A Beggars Banquet felvételei márciusban kezdődtek, az album megjelenését júliusra tervezték. Az egyik első dal, ami elkészült, a Jumpin’ Jack Flash volt, ami májusban kislemezen jelent meg. Az eredeti borítótervet – egy összefirkált illemhelyet – a Decca Records és a London Records is visszautasította, ezért vártak a megjelentetéssel. A Stones novemberre beadta a derekát, az album decemberben egy meghívót ábrázoló csomagolásban jelent meg. Ennek nyomán a zenekart újfent a Beatles másolásával vádolták: ők novemberben jelentették meg The Beatles című dupla albumukat, mely minimalista borítója nyomán Fehér Albumként vált ismertté. A Beggars Banquet eredeti borítóját az 1984-ben kiadott CD-változaton engedték megjelenni. Szerepel az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben.

Ugyanezen a napon 1968-ban Graham Nash kiépett a Hollies zenekarból, és pár nappal később megalakította a Crosby, Stills and Nash formációt.

1973 Paul McCartney & Wings kiadta a Band on the Run c. lemezét. Ez volt a Wings harmadik, egyben legsikeresebb albuma. Ezt tartják McCartney legjobb Beatles utáni albumának. 1974 legeladottabb lemeze lett az Egyesült Királyságban és Ausztráliában. 2000-ben a Q magazin a 75. helyre helyezte a Minden idők 100 legnagyobb brit albuma listán, míg a Rolling Stone magazin Minden idők 500 legjobb albuma listáján a 418. lett. Szerepel az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben.

1976 Két nappal a korábbi fegyveres támadást követően Bob Marley fellépett a SMile Jamaica koncert keretein belül, hogy a békét hirdesse az országban. Körülbelül 80.000-en vettek részt a koncerten.

1980 – John Lennon élete utolsó interjúját ezen a napon adta Jonathan Cottnak a Rolling Stone magazin számára.

1981 Megjelent a Damaged c. debütáló Black Flag album, mely talán a legmeghatározóbb album a hardcore punk zenei műfajban. 2003-ban 340. lett a Rolling Stone magazin Minden idők 500 legjobb albuma listáján. Szerepel az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben.

1997 December 4-5 a Black Sabbath zenekar újra összeállt hogy reunion koncerteket adjon az angliai Birminghamben. 1978 óta ez volt az első eredeti felállással létrejött koncertjük.

2000-Megjelent a Live is a élő felvételeket tartalmazó album az Alice in Chains, amerikai grunge rock zenekartól a Columbia Records kiadónál. A felvételek 1990, 1993 és 1996-ban készültek. A zenekar a grunge műfaj meghatározó zenekara a Nirvana, Pearl Jam és a Soundgarden zenekarok mellett. Frontemberük, Layne Thomas Staley (1967. augusztus 22. – 2002. április 5.) amerikai zenész, énekes, dalszerző, az Alice In Chains énekeseként vált világhírűvé, melyet Jerry Cantrellel alapították 1987-ben, Seattleben. Az együttes a 90-es évek elején a grunge-mozgalom egyik legsikeresebb formációjává vált, ami nagyban köszönhető volt Staley egyedi, utánozhatatlan hangjának és dalszövegeinek. Staley egész karrierje során küzdött a depressziójával és a heroinnal. Utóbbival való függősége odáig fajult, hogy 1996-ra képtelen volt fellépni. Eltűnt a médiából, barátaival, zenésztársaival is megszakította a kapcsolatot. 2002. április 5-én találtak rá a lakásán, holtan.

2004, a Band Aid 20 elfoglalta no.1 pozícióját az angol single zenei listán, a Do They Know It’s Christmas? c. dallal. Ez volt a harmadik alkalom, hogy a dal elérte a no.1 helyezését. Az új verzió olyan előadók közreműködésével jött létre, mint Joss Stone, Busted, Chris Martin, Bono, Justin Hawkins, Dizzee Rascal, Tom Chaplin, Ms Dynamite, Beverly Knight, Will Young, Jamelia, Fran Healy, Sugababes, Dido és Robbie Williams. Ezzel egyidőben a U2 kilencedik ngol zenei albumával két hétig uralta az angliai album lista első helyét. Ez a lemez a ‘How To Dismantle An Atomic Bomb’.

2008 – Bemutatták a Cadillac Records című életrajzi ihletésű filmet az amerikai mozikban.

2011 – Angliában megjelent a poszthumusz Lioness: Hidden Treasures c. Az Amy Winehouse album, melyen kiadatlan dalok és demók szerepelnek. Ezen a napon rögzítették a később, 2012-ben megjelent Metallica ‎– Live At The Fillmore – San Francisco – December 5th 2011 c. lemezt.

2016 Egy éve ezen a napon közösségi finanszírozású projekt keretein belül több mint 650 adakozó elérte, hogy a korábban kitűzött £100,000-os célját elérje a David Bowie szoborállítási projekt. A tervezett szobrot Aylesbury, Buckinghamshirebe tervezik.

 

Forrás

This Day In Music

Wikipedia.com

Music History Calendar