Ebben a rovatban a Civil Hang Stúdió munkatársa, Szibilla a teljesség igénye nélkül pár érdekes, avagy legendás dátumot válogat a rockzene történelméből. 

1956 – Elvis Presley váratlan látogatást tett a Sun Records memphis-i stúdiójában, ahol akkor épp Carl Perkins stúdiósessionjét figyelte Jerry Lee Lewis és Johnny Cash. A spontán összejövetel eredménye a “The Million Dollar Quartet” nevű supergroup létrejötte volt, melyen ők négyen alkottak. Az ekkor felvett dalok 25 évig feledésbe merültek, nem foglalkoztak velük sem a résztvevők, sem a kiadó, mígnem a nyilvánosságra nem hozták, és ki nem adták őket hanglemez formájában.

1964 – Megjelent a The Beatles negyedik albuma, a Beatles For Sale. A lemez olyan dalokat tartalmazott, mint a ‘No Reply’, ‘I’m a Loser’, ‘Baby’s in Black’, ‘Rock and Roll Music’, ‘I’ll Follow the Sun’, ‘Mr. Moonlight’, ‘Kansas City/Hey Hey Hey Hey’, ‘Eight Days a Week’, ‘Words of Love’, ‘Honey Don’t’, ‘Every Little Thing’, ‘I Don’t Want to Spoil the Party’, ‘What You’re Doing’, és az ‘Everybody’s Trying to Be My Baby’. Az album tizenegy hétig foglalta el az előkelő első helyet az angliai zenei listákon.

1968 – Megszületett Little Jimmy King, amerikai blues gitáros, dalszerző és énekes, kinek talán leghíresebb lemeze az 1994-es Something Inside of Me, melyen Stevie Ray Vaughan blues zenei körökben ikonikus triójának ritmusszekciója kíséri (Tommy Shannon basszusgitáron és Chris Layton dobon). A lemez ízlésesen ötvözte a rock és blues zene elemeit.

1971 a svájci Montreux Casino Frank Zappa koncertje közben lángra kapott, és leégett. Az eseményt a későbbiekben a Deep Purple zenekar örökítette meg a Smoke On The Water című dalukban. A helyszín korábban, 1967-től a Montreux Jazz Festival helyszíne volt. A túz kitörését egyébként véletlen pont rögzítették, így a későbbi, Frank Zappa Bootleg albumon fellelhető Swiss Cheese / Fire címen.

1976Tommy Bolin amerikai gitáros herion-túladagolásban elhunyt. Bolin a Zephyr (1969-1971) és a Deep Purple (1975-1976) gitárosa volt.

1988Roy Orbison utolsó koncertje Cleveland, Ohióban. Két nappal később szívinfarktusban hunyt el.

 

1993 – Elhunyt Frank Zappa, a rock zene egyik meghatározó zeneszerzője és multiinstrumentalisa zenésze. Több albumot is készített a The Mothers Of Invention formációjával, illetve szóló előadóként (Hot Rats, 1969; Apostrophe, 1974). Ő jegyzi többek között egyikét a világ első koncepcióra felépített rockzenei albumának (Freak Out, 1966), míg bizonyosan ez a világ első dupla-lemeze a rockzene műfajában.  Házastársa, Adelaide Gail Sloatman, akit 1967-ben vett el. Négy közös gyermekük van: Moon Unit, Dweezil, Ahmet Emuukha Rodan and Diva Thin Muffin Pigeen. Dweezil Zappa, apja legidősebb fiaként és zene örökségéhez hűen továbbvitte a családban a zenei vonalat gitáros-zeneszerzőként, 2006 óta a Zappa Plays Zappa zenekar vezetőjeként.

2015 – Új szobrot avattak a The Beatles zenekarnak Liverpoolban, 50 évvel a legutolsó Merseyside-i koncertjük után. Andy Edwards szobrász bronz szobra 1.2 tonnát nyom, és a legendás The Cavern Club ajándékozta a városnak.

 

 

Forrás

Wikipédia

This Day In Music