Ebben a rovatban a Civil Hang Stúdió munkatársa, Szibilla, a teljesség igénye nélkül pár érdekes, avagy legendás dátumot válogat a rockzene történelméből.

1948 – Birminghamben (Anglia) megszületett John Michael Osbourne, a későbbiekben az Ozzy Osbourne művésznéven ismertté vált angol rockénekes, a Black Sabbath együttes tagja. Annak ellenére, hogy az Egyesült Államokbeli kiadójuktól, a Warner Bros. Records-tól csak kisebb támogatást kaptak, a Black Sabbath gyors és tartós sikert aratott. Tony Iommi riffjei, Geezer Butler dalszövegei, Bill Ward sötét tempójú ütései, és Osbourne hátborzongató éneke köré épített korai lemezek, mint a Black Sabbath és a Paranoid nagy sikereket arattak. A Black Sabbath angol heavy metal együttes, amit John „Ozzy” Osbourne (ének), Tony Iommi (gitár), Terence „Geezer” Butler (basszusgitár) és Bill Ward (dob) alapított. A heavy metal műfaját olyan albumokkal gazdagította, mint a négyszeres platinalemezes Paranoid, ami 1970-ben jelent meg. Az MTV 2008-ban a „Legnagyobb metal együttes”-nek választotta a csapatot, a VH1 „A hard rock 100 legnagyobb előadója” szavazásán pedig a második helyen végzett a Led Zeppelin mögött. A Rolling Stone az „1970-es évek heavy metal királyainak” nevezte őket. Csak az Egyesült Államokban 15 millió eladott lemezük van, az egész világon 100 milliónál is több. 2016-ban utolsó, búcsúturnéjára indult a Black Sabbath, melyet a The end névre kereszteltek.

1949 – Megszületett John Michael “Mickey” Thomas amerikai rock énekes, akit sokan a Jefferson Starship és a Starship zenekar énekeseként ismerhetnek.

1964 – a The Rolling Stones elérte pályafutásuk második UK No.1 slágerét, a Little Red Rooster feldolgozásával, melyet eredetileg Willie Dixon írt. A felvételt a Chicago-i Chess Records stúdiójában rögzítették.

1969 – Felkérték John Lennont, hogy játssza el a Jézus Krisztus Szupersztár című musical főszerepét. Másnap visszavonták az ajánlatot. A Jézus Krisztus Szupersztárt (Jesus Christ Superstar) később, 1973-ban megfilmesítették Norman Jewison rendezésével, és hatalmas sikert arattak vele az alkotók. Az amerikai filmet Oscar-díjra is jelölték, míg a két főszereplőt, Ted Neeleyt és Carl Andersont 1974-ben alakításukért Golden Globe-díjra jelölték. A film a Tim Rice és Andrew Lloyd Webber által rendezett azonos című rockopera adaptációja.

1976 –  Hét fegyveres támadt Bob Marleyre, feleségére Ritára, illetve menedzserükre, Don Taylorra nem máshol, mint Bob Kingston-i otthonában. A feltételezhetően politikai indíttatású támadást szerencsére mindannyian túlélték.

1984 –  A ‘Do They Know It’s Christmas’ c. (Bob Geldof/Midge Ure) Band Aid által előadott dal megjelenése Angliában

1988 –  A florida-i trió a Will To Power no.1 helyezést értek el Billboard listáján a Peter Frampton’s ‘Baby, I Love Your Way’ és a Lynyrd Skynyrd’s ‘Freebird’ kombinációjából született szerzeményükkel.

Forrás: Wikipedia

1991 –  Alan Freed, a ‘rock and roll atyja’ poszthumusz csillagot kapott a neves Hollywood Walk of Fame hírességei között. Freed volt az a Dj, aki a Rock And Roll elnevezést adta a zenei műfajnak (1945-ben a Cleveland-i WJW radio-ban nevezte először rock and rollnak ezt a zenét).

1999 –  a U2 énekese, Bono visszakapta elvesettnek hitt laptopját. Egy fiatalember  £300-ért vette meg, majd rájött hogy ez a Bono által elvesztett laptop, és visszajuttatta a tulajdonoshoz. A laptop a következő U2 lemez anyagát is tartalmazta.

2001 – 72 éves korában elhunyt Grady Martin, amerikai session gitáros, a híres ‘Nashville A-Team’ egyik tagja, aki olyan felvételeken játszott többek között, mint Roy Orbison ‘Oh, Pretty Woman’ című dala, Marty Robbins’ ‘El Paso’ c. szerzeménye, vagy Loretta Lynn ‘Coal Miner’s Daughter’ c. dala. 50 éves karrierje során olyan zenészeket kísért, mint Elvis Presley, Buddy Holly, Woody Guthrie, Arlo Guthrie, Johnny Cash, Patsy Cline, Joan Baez és J. J. Cale.

2014 – Ed Sheeran-t nevezték meg a Spotify szolgáltató legtöbbet streamelt énekes-dalszerzőjeként. Az ekkor még csak 23 éves zenész már 2014-ben több mint 860 millió alkalommal streamelték a Spotify felhasználói, így Sheeran olyan korábban befutott, sikeres előadókat utasított maga mögé mint a listán második helyre került Eminem, vagy a harmadik helyezést elért Coldplay.

 

Forrás

This Day In Music

ezenanapon.hu

Wikipedia

A cikk kiemelt képének forrása: Ozzy Osbourne Facebook oldala