Ebben a rovatban a Civil Hang Stúdió munkatársa, Szibilla a teljesség igénye nélkül pár érdekes, avagy legendás dátumot válogatott a rockzene történelméből.

1933 Megszületett Komjáthy György EMeRTon-díjas zenei szerkesztő.

1957 A KEX amerikai rádióadó DJ munkatársát, Al Priddy-t kirúgták miután lejátszotta Elvis Presley ’White Christmas’ című dalát. A rádióadó menedzsmentje arra hivatkozott, hogy a dalnak „köze sincs ahhoz, amit a karácsony szelleméhez társítunk”.

1976 A Pink Floyd zenekar Animals című lemezének első fotózási napja a londoni Battersea Power Stationnél. A levegőbe egy hatalmas felfújható sertést engedtek az épület két nagy kéménye közé. A borítón látható, héliummal töltött disznót a London külvárosában található Battersea Power Station kéményei közé kötötték ki. A fotózás első napján – arra az esetre, ha a disznó valamilyen oknál fogva elszállna – hívtak egy mesterlövészt. A második napon még azelőtt elkezdték a munkát, hogy a mesterlövész megérkezett volna. Hogy hogy nem, épp ezen a napon egy szélroham megfosztotta kötelékeitől a disznót. Mivel nem volt ott senki, aki kilőhette volna, a disznó szép lassan elszállt a reggeli égen, a fotós stáb nem kis meglepetésére. Egy utasszállító repülőgép jelentett a disznóról, ezért a londoni Heathrow-n minden repülőgép késett. A legenda szerint a leszállás után a pilótának meg kellett fújnia az alkoholszondát.

1983 az MTV amerikai zenecsatorna lejátszotta Michael Jackson Thriller videójának a 14 perces verzióját

1986 Megszületett Tal Wilkenfeld ausztrál származású dalszerző, basszusgitáros és gitáros. Eddigi karrierje során közreműködött többek között Jeff Beck, Prince, Chick Corea és Herbie Hancock mellett is.

2006 A magyar származású, holland Veres Mariska a Shocking Blue zenekar énekese 59 évesen elhunyt. A Shocking Blue talán legismertebb szerzeménye az Amerikában No.1 & Angliában No.8 daluk, a ’Venus’, melyet a későbbiekben a Bananarama lányzenekar dolgozott fel.

2008 77 évesen elhunyt Odetta, az amerikai énekes, színésznő, gitáros és dalszerző, és emberjogi aktivista. Nagy hatással volt olyan előadók életművére, mint Bob Dylan, Joan Baez, Mavis Staples, és Janis Joplin.

 

 

 

Forrás