2017. november 9-éig látogatható az Arcok az egyetemről című fotókiállítás a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Bobkó Anna, a Szegedi Tudományegyetem fotóriporterének portréin keresztül az egyetem multikulturális közegének szereplőivel ismerkedhetünk. Az Oktatási Hivatal adatai szerint az SZTE a harmadik legnépszerűbb vidéki egyetem a külföldi hallgatók körében. A 2015-16-os tanévben 2632, a 2016-17-es tanévben már 3208 külföldi hallgató tanult itt. A diákok a világ legkülönbözőbb pontjairól érkeznek Szegedre: Kanadától Dél-Afrikáig, Bolíviától Kínáig mind az 5 kontinensről. Indonézia, Guinea, Szaúd-Arábia, Irán, Jamaica – csak néhány a küldő országok közül. Bobkó Annával a megnyitó előtt beszélgettünk.

Ha ránézek a képekre, az első szó, ami eszembe jut, a sokszínűség.
Találó, hiszen a célom az volt, hogy bemutassam, milyen kulturális sokszínűség uralkodik itt az egyetemen. Évente több mint 3000 külföldi hallgató érkezik ide a világ különböző pontjairól, gyakorlatilag mind az 5 kontinensről.

Nézzünk körbe. Kiket láthatunk a képeken?
Most éppen Christopher előtt állunk, ő volt az első modellem. Az egész projektötlet miatta pattant ki a fejemből. Ő félig egyiptomi, félig Fülöp-szigeteki fiatalember, aki Olaszországban él a családjával. Nagyon érdekes karakter a nagy göndör fürtökkel és a kerek szemüveggel.

Hol találkoztál a modelljeiddel?
Fotós szemmel az egyetem egy kincsesbánya, tele van különleges, érdekes, egyedi arccal. Külföldi hallgatóinkat orientációs héten fogadjuk, itt látjuk el őket a legfontosabb információkkal. Ezen a rendezvényen az összes új diákunk megjelenik, tulajdonképpen itt szemezgettem közülük.