Egész Szegeden összesen mintegy háromezer-ötszáz facsemetét ültetnek a következő hónapokban. a város kétségtelenül zöldül, más helyeken pedig ismét fásítás alá kerül, visszanyeri régi színeit. Hiszen a fák védelmet nyújtanak a szmog elől, és nyáron a hőséget is elviselhetőbbé teszik. Szeged fásítását október 26-án Botka László, Szeged polgármestere és Makrai László a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatója kezdték el. A következő sajtótájékoztatón ebben a sorrendben hallhatják őket

A napokban egy nagyszabású fásítási programot kezdünk itt Szegeden. A következő egy-két hétben összesen 3500 facsemete lesz Szeged városában elültetve. Ehhez a szegedi önkormányzat a saját költségvetéséből 40 millió Ft-ot biztosít.
Lényegében a város minden részén találkozhatnak a következő napokban a szegediek a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. faültető munkásaival. Lesznek kiemelt területek is a városi levegő tisztaságának megőrzése érdekében úgynevezett véderdő sávokat alakítottunk ki. Ennek keretében Szőregen több mint 1 hektárnyi erdő fog települni. Szakmailag megalapozott módon lettek kijelölve ezek a területek, tehát olyan helyek, amelyek a leginkább szolgálják a város levegőjének a tisztaságát.
Vannak kiemelt területek a belvárosban is, de összességében a következő napokban és hetekben 200 helyszínen lesz fatelepítés itt Szeged városában. Az elmúlt 1,5 évtizedben minden városi beruházásunknál az egyik legfontosabb szempont volt, hogy a beruházás elkészülte után, hogy több legyen a fa, több legyen a cserje és nagyobb legyen a zöld terület. Ez igaz valamennyi EU-s városrehabilitációs beruházásunkra is.
Jövő év tavaszán indul több EU-s nagyberuházásunk. Ezeket Zöld város projektnek nevezzük. Ez nem csak egy fantázia név, hanem ennek keretében minden egyes városrészben jóval nagyobb lesz a zöld terület aránya és jóval több fa és cserje lesz a városban. Ez a program, aminek keretében az igazgató úrral a 3500 fából az elsőt el fogjuk ültetni ez teljes egészében az önkormányzat saját forrásából történik. Tehát az idei költségvetésben 40 millió Ft-ot fordítottunk erre. Szőregen van a legnagyobb helyszín. Az egy 10.000 négyzetméteres teljesen zöld mezős terület.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: