A Panda Rádió és a Civil Hang Stúdió élő adásának vendége október 23-án Radócz Csaba sportújságíró volt, vele beszélgetett Boros Tamás az EHF új tervéről, a kézilabda Bajnokok Ligájának 2020-as reformjáról, elsősorban a férfi verseny tekintetében, hiszen Szegeden mégis csak a férfi kézilabda van jelen évtizedek óta.

Azt kétség nélkül előrebocsáthattuk, mint ahogy ezt a beszélgetés során is megtettük, hogy egy nagyon jó rendszert talált ki az Európai Szövetség (EHF) a Bajnokok Ligája lebonyolítására. Régen ugyanis, amikor mindenkit összeeresztettek mindenkivel, akadt 2-3 jó csapat a csoportban, például egy Veszprém vagy egy német bajnok számára, a többi meccset pedig tisztességből le kellett játszani, aztán jött az egyenes kieséses szakasz. Kevés volt az igazán izgalmas meccs, és rövid volt eme szakasz. Ráadásul jó pár éve még tombolt a német-spanyol hatalmi tengely, aminek az ibériai ország gazdasági válsága vetett véget, de ez egy másik történet. ami viszont tény és örömteli, eltolódtak és kitolódtak ezek a hatalmi tengelyek. Olyannyira, hogy a tavalyi, tehát a 2016/17-es szezon, négyes döntőjében megtörtént az, amire talán még 5-6 éve sem számított senki: Kimaradtak a német csapatok a legjobbak végső küzdelméből. A négyes döntőbe ugyanis a Veszprém mellett a francia PSG, a Barcelona, és a későbbi győztes macedón Vardar Skopje jutott.

Amióta az a szisztéma van, miszerint a legjobb 16 csapat két darab nyolcasba osztva játszik egymással, míg egy kicsit gyengébb 12 két darab hatosban, és a 12-ből 2-2 csapat továbbjutva, egymás ellen keresztbe visszavágós rendszerben játszva a két nyertes csapat játszhat egy szintén oda-visszavágós meccset az erősebb 16 csapat egyik legerősebbjével. Jutott már el így gyengébb ágról érkezett csapat a legjobb nyolcba. Ez, nyugodtan mondhatom, közmegegyezés alapján egy jól eltalált szisztéma. Ezt akarja megbontani 2020-tól az EHF, és visszacsökkenteni a férfiak létszámát 12-re. 8 bajnok, és még 4 másik kiváló csapat. Kiknek lenne jó ez a rendszer? Jó lenne-e egyáltalán? Kiket fenyeget az új kiírás? Milyen útra megy ezek után az európai kézilabda, annak Bajnokok Ligája? Amely végső soron a legszínvonalasabb, és nézettségben is élen járó olyan csapatsport-, labdajáték-liga, amelyben magyar csapatok is érintettek Erről beszélgettem Radócz Csaba sportújságíró barátommal.

Fotó: EHF