A kormányhivatalok és járási hivatalok feladatellátását informatikai fejlesztésekkel fogja támogatni az a most induló program, amely a különböző hatósági nyilvántartások közötti adatkapcsolatot teremti meg. A Miniszterelnökség, a Csongrád Megyei Kormányhivatallal, mint konzorciumvezető, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt., a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség konzorciumi együttműködése keretében megvalósuló, „A hatáskör átcsoportosításból adódó szakrendszeri integrációs feladatok” című projekt azt a célt szolgálja, hogy az ügyfelek és a közigazgatási szereplők adatigényeinek teljesítése gyorsabban valósuljon meg.

A fejlesztéseknek köszönhetően társadalombiztosítási eljárásokban hatékonyabbá és átláthatóbbá válik az ügyintézés, egyszerűsödnek a munkafolyamatok és csökkennek az ügyfeleket terhelő adminisztrációs terhek is. Mind vezetőségi, mind tisztviselői szinten régi vágy ez, és most kormányhivatalon belül teljesül a szervezeti egységek közötti automatikus információáramlás. Mindennek köszönhetően a későbbiekben szélesebb körű, magasabb színvonalú szolgáltatások kiépítésére kerülhet sor. A projekt fizikai megvalósítása 2016. szeptember 1. és 2018. december 31. közötti időszakban történik, amelyre az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával tízmilliárd forintot fordítanak.

A projekt nyitórendezvényére a konzorciumvezető Csongrád Megyei Kormányhivatalban került sor október 12-én. Az eseményen a konzorciumi partnereken kívül képviseltette magát minden megyei és a fővárosi kormányhivatal is.

Az eseményen jelen volt Dr. Zöld-Nagy Viktória, a Miniszterelnökség területi közigazgatás fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára, aki elmondta, hogy régóta dédelgetett és hosszútávú cél egy olyan szolgáltató állam megvalósítása, melyben az állampolgárok kiszolgálása minél hatékonyabban és magasabb színvonalon valósul meg. Ennek részét képezik az országosan elindult KÖFOP fejlesztések, melyek közvetett módon, informatikai fejesítésekkel segítik a Kormányablakok működését. Hallgassák meg a vele készített interjút! A riporter Boros Tamás.

Az esemény után megszólalt rádiónkban Zakar Péter, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Igazgatója is, aki a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetésével végbemenő konzorciumi projektről, annak fontosabb elemeiről beszélt.

A program 2018. december 31-én zárul. Reméljük, hogy ügyeink állam-, és közigazgatási intézésében már e dátum előtt is segítséget tudnak nyújtani az új fejlesztések. Vagy legalább 2019. január 1-jétől.