Petró János újságíróval, publicistával az Egyetem folyóirat irodalmi rovat indulásának, elsősorban jövőre esedékes 15 éves évfordulója kapcsán beszélgettünk a Panda Rádió és a Civil Hang Stúdió közös, élő adásában. A riporter Boros Tamás.

A téma, ami miatt hívtalak téged, hogy most egy megemlékezés volt egy 15 éves évfordulóra az Egyetem folyóirat irodalmi rovatával kapcsolatban, de nem tudom, hogy ez egy megemlékezés-sorozat lesz? Tehát ez több beszélgetést is magában fog foglalni, vagy ez a tegnapi volt a lényeg?

Négy beszélgetést látunk, tehát ez egy sorozat. Ez egy beszélgetés a volt szerzőkkel, akik publikáltak az irodalmi rovatban.

Hogyan gondoltátok összeállítani ezt a 15 éves évfordulós beszélgetés-sorozatot? Milyen témák és tematikák mentén?

Az alapgondolat az volt, hogy volt egy erős 10 év. Ebben a 10 évben 130 megjelenésünk volt attól kezdve, hogy megindult az irodalmi rovat. Többnyire versek voltak benne, ritkábban pedig próza, de azért 6-7 alkotással be lehet szorozni, tehát egy ezret megközelítő irodalmi mű jelent meg 10 év alatt, ami elég szép termés. Hasra ütve legalább 80 szerzőről beszélünk. Olyanokról, akik egyetemisták voltak abban az időben és olyanokról is, akik már publikáltak valahol, valamilyen folyóiratokba, vagy esetleg olyan is akinek jelent már meg verseskötete. Egyébként több olyan fiatal volt aki itt jelentette meg első verseit és azóta már többkötetes szerzőnek számít.

Mondjunk neveket. Kikre kell itt gondolni?

A tegnapi sorozatban volt például a Pál Sándor Attila. Ő két kötetes szerző. Vele együtt volt a Gyukics Gábor. Ő már úgy került az egyetemhez, hogy addigra már volt sok kötete, de szeretett volna publikálni ebben a folyóiratban is.

Ha jól tudom annak idején a Te egyik verseddel indult az irodalmi rovat.

Igen. ez konkrétan tényleg így volt ,hogy a Rejtőzködés című verssel indult. 2003-ban az április 22-i számnak a lapindító értekezlete éppen április 11-re esett és akkor mondtam az Imrének az akkori főszerkesztőnek, hogy nem kellene e egy verset is közölni.

Fotó

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: