Könyvtárba járni jó, olvasni jó! Legalábbis szerintünk. A címbéli idézet Bartók Béla Cantata profana című kórusművének zárósora az idei Országos Könyvtári Napok mottója: „Csak tiszta forrásból.” Az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával október 2–8-ig tartó országos rendezvénysorozathoz irodalmi, zenés és képzőművészeti programok sokaságával kapcsolódik a Somogyi-könyvtár Dóm téri központja és fiókhálózata.

A programokról beszélt Andóczi Balogh Éva, a Somogyi könyvtár PR munkatársa Drubina Orsolyának.

 

Emeljünk ki a könyvtár segítségével egy-két programot:

Íróvendégek: Grecsó, Benkő, On Sai

Költő és zenész „írja és játssza újra” egymás műveit Grecsó Krisztián író és Kollár-Klemencz László, a Kistehén zenekar énekes-zeneszerzője greCSÓKOLlár című estjén. Simai Mihály költő verseit és életfilozófiáját ismerhetik meg a Somogyi-könyvtár Íróklubjának vendégei.

Humor, sci-fi és fantasy szövi át On Sai, azaz Varga Beáta író, a Könyvmolyképző Kiadó vezető szerkesztője történeteit. A szerzővel könyves beszélgetés keretében találkozhatnak az érdeklődők.

A Szent László-trilógia, Honfoglalás-regényfolyam és más népszerű történelmi regények írója, Benkő László „rendhagyó töri- és irodalomórán” mesél olvasóinak. Irodalommal, zenével, alternatív színházi műfajokkal kísérletezik Sediánszky Nóra író, dramaturg, színházi rendező, aki ezúttal könyvbemutatóra várja közönségét.

A megújult Szeged folyóiratról Bene Zoltán főszerkesztő, valamint a szerkesztőbizottság tagjai beszélnek a lap olvasóinak. „Menni vagy maradni? London hív, de mit hagyunk hátra?” az alapkérdése Solti Attila Greenwichi idő című regényének, amelyet a szerző közreműködésével mutatnak be.

Nem csak íróvendégek lesznek a könyvtárban, hanem változatos szabadidős programokkal is várják az érdeklődőket. Hiszen, ahogy ezt az interjúban is elmondja, nagyon meg kell küzdeni, nem csak az egyes embernek a saját szabadidejéért, hanem a különböző intézményeknek is azért, hogy ezt a szabadidőt ők kapják meg a személyektől, családoktól.

Gyerekkel, felnőttel sohasem késő az olvasást megszerettetni, és erre a hét programjai teljesen alkalmasak lesznek. Pozitívumként említhetjük, kívülállóként, hogy a szakma már felismerte, mik azok a művek, műfajok, amikkel el is érhetik ezt a célt. A programokról teljes részletességgel a Somogyi Könyvtár oldalán olvashatnak.

Fotó: Somogyi Könyvtár