Fogadással egybekötött programbemutatón ismertette szeptember 26-án Szegeden a Csodás Hagyatékunk Kulturális és Hagyományőr Egyesület három éves projektjét, melyet Csodás Hagyatékunk Akadémia néven indított útjára. Hajnal Gyöngyi (borítóképen) a Csodás Hagyatékunk Egyesület alapítója beszélt a célokról, valamint egy a kormány által támogatott génmegőrzési programról. A riporter Kocsis Vilmos:

Milyen céllal jött létre az egyesület?

Az egyesület hagyományőrző céllal, kulturális megmaradást segítő céllal jött létre. Alapvetően nyilván a magyar kultúrára igyekszünk alapozni itt Magyarországon, de természetesen az összkultúrával foglalkozunk.
Én bölcsészkutató egyetemi tanár vagyok, és azért hívtam életre ezt a civilszervezetet a velem egyetértő kollégákkal és barátokkal együtt, hogy amennyire csak lehet, azt a missziót, hogy az ember saját maga boldogságát az őt befogadó kultúrán keresztül tudja megtalálni és élje meg, mert ma nem így van, ezt segítsük elő.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre:

Több száz programot és köztük Közép-európai Pásztorkutyás Konferencát is szervez a Csodás Hagyatékunk Akadémia. A projekt célja két generáció külön-külön és együttes megszólítása közel 117 rendezvényen, programon, eseményen keresztül. Ezekről a célkitűzésekről és annak határon átnyúló rendezvényeiről beszélt Pándi László az egyesület társadalmi kapcsolatokért felelős alelnöke. A riporter Mórocz Sándor:

Látva a logójukat egy csodaszarvas van rajta. Ez mit szimbolizál?

Ez egy eszmeiség, egy hitvallás, egy út. Tulajdonképpen azt jelzi, amilyen úton mi szeretnénk járni. A nevünkben is benne van az hogy hagyományőr, de jelenleg elég nehéz ezt feléleszteni, illetve újjá éleszteni. Azt szeretnénk elérni, kórus találkozókkal és nemzetiségi találkozókkal, többek között szerb és magyar nemzetiség találkozókkal, táncházakkal és minden olyan jellegű eseménnyel, ami tulajdonképpen egy adott embernek az identitását és a közösséghez való tartozását kifejezi.

Ebben az összefüggésben mit takar az akadémia szó?

Hát most látszólag ez túl nagyívű dolognak tűnik. Ennek több üzenete is van. Egyrészt szeretnénk olyan tudásátadást, ismeretterjesztést, közösségépítést elérni, ami más módszertannal és más alapokon nyugszik. Vagyis nem a jelenlegi tanítok vissza kérdezek rendszerrel.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: