Nézőnevelő 1 kiüt a mainstream? a címe a szegedi Homo Ludens Projekt színházi társulat új előadásának. A bemutató időpontja szeptember 27. 19 óra a ZUG Összművészeti Tetthelyben.
A darabról röviden: Te is művelődni jársz a színházba? Meg kulturálódni? Netán az is elég, ha szórakoztat? Téged is kiüt a mainstream? És mi a helyzet a művészeti köntösbe bugyolált közhelyekkel, az elcsépelt, de legalább hangzatos semmitmondásokkal? Feszengtél már tíz perc után az ajtó felé pislogva, mert komolytalan könnyedséget vártál, de helyette magamutogató hivalkodást kaptál? Mi minden adható el művészet gyanánt? Mi mindent eszik meg a néző színház gyanánt?
Az előadás tartalmáról, okairól, hátteréről beszélgetett Drubina Orsolya Benkő Imolával, a társulat vezetőjével, a darab rendezőjével, valamint Szilágyi Szabolccsal, a darab szereplőjével.

Ez egy négy részes sorozat. Az első rész az egy beetetés. Szilágyi Szabolcs, mint a nagy etetőmester jelenik meg. Ezekbe a jól ismert műfajokba vezet be. Mi magunk is rájöttünk, hogy csak azt hisszük, hogy ismerjük ezeket a műfajokat, de valójában ha jobban elmélyed benne az ember, akkor megértheti azt, hogy miért ennyire közkedveltek ezek a műfajok. Egyrészt erre fog kitérni ez a holnapi előadás.
Az egész nagyon humorosan történik majd. Azt is elmondhatom, hogy sütemények felszolgálása közben, tehát ténylegesen egy nagy beetetés lesz. Mindezt azért csináljuk, hogy elkezdjük felhívni a figyelmet arra, hogy mi van a mainstreamen túl.
Lesz egy olyan szereplője is az előadásnak, aki felhívja arra a figyelmet, hogy a következő Nézőnevelőben már nem a nagy etetőmester lesz a főszereplő, hanem bejönnek az underground műfajok. Igazából ízlelgetjük, körbeszaglásszuk azt a témát, hogy mit tehet az a néző, aki az ismert műfajokban mozog, és hogyan tud közeledni a kortárs színházhoz, vagyis, hogy mik egyáltalán a kortárs színháznak a formanyelvi jellemzői, illetve a dramaturgiai csavarjai, és miért olyan nehéz megfogni ezeket. A következő három Nézőnevelő erről fog szólni.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre:

borítókép: Homo Ludens Project Facebook