Európai iparpolitikai stratégia: Beruházás az intelligens, innovatív és fenntartható iparba címet viselte az a vízió, amelyet Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szeptember 13-i beszédében mondott el. Európai ipari lehetőségeiről, valamint magáról a stratégiáról beszélt Boros Tamásnak dr. Pelle Anita (borítóképen), az SZTE Gazdaságtudományi Kar docense

Európai Iparpolitikai Stratégiát jelentett be Jean Claude Juncker elnök szeptember 13-i Uniós évértékelő beszédében. Stratégia. Tudjuk, hogy minden időszakhoz kapcsolódni szokott egy ilyen stratégia, amelynek most a része az iparpolitika is. Ezen felül, hogy úgymond kötelező vagy protokolláris, Európának el kell helyeznie magát ismét ebből a szempontból a világban? Tehát egyfajta változtatás is szükséges?

Egyre többet beszélnek az elmúlt években az úgynevezett negyedik ipari forradalomról.  Az internet, a digitalizáció, az automatizálódás, a robotizáció tényleg alapjaiban megváltoztatja az ipari termelést is, mint ahogy egyébként az élet legtöbb területét. Tehát már önmagában azt, ahogy élünk, kommunikálunk vagy a szabadidőnket töltjük. Ugyan így az ipari folyamatokat is. Ebből a szempontból mindenképpen szükséges, viszont itt egy másik dologról is szó van. Mégpedig arról, hogy a Juncker – bizottság 2014 és 2019 között tölti a mandátumát és ebben az 5 évben számukra van néhány prioritás. Az egyik ilyen az európai iparnak a megújítása, továbbá a jelen és a jövő számára versenyképessé tétele.

Tegyük tisztába a dolgot, ugyanis nagyon sokszor elhangzik az, hogy a fejlett világon belül Európa ipari tekintetben is már-már leszakadóban van. Ez igaz vagy inkább mítosz?

Ha kereskedelmi volumeneket nézünk, akkor nincsen leszakadóban, mert a világ iparcikk kereskedelmének még mindig nagyon nagy része az európai országok között zajlik, illetve Európa, és a nagy térségek, Kína és az Amerikai Egyesül Államok között mind a két irányba, vagyis oda vissza.
Amiben esetleg lehetne leszakadásról, vagy inkább egyfajta távolságról beszélni az az, hogy hol jelennek meg a legnagyobb újdonságok, amelyek aztán komplett iparágakat, technológiákat változtatnak meg.

A teljes beszélgetés meghallgatáshoz kattintson az alábbi linkre:

borítókép: www.eco.u-szeged.hu