A második nagy világégésnek immáron 72 éve vége, ám Európát azóta is érték kisebb, helyi konfliktusok. És akkor még nem is beszéltünk a világ távolabbi pontjairól, ahol ez ma is aktuális téma. Japánban nem olyan rég megszólaltak a légvédelmi szirénák. Senki sem kívánja, hogy ez Magyarországon vagy Szerbiában ismét bekövetkezzen. Ám előbbi, tehát Magyarország mennyire lenne erre, a légvédelmi szirénák tekintetében felkészülve. Erre válaszolt Boros Tamásnak Tátrai János, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei polgári védelmi főfelügyelője.

Észak-Koreából és Japánból hallani, hogy amikor rakétákat lőnek ki egyelőre űrbéli magassággal Japán fölött, akkor megszólalnak a légvédelmi szirénák. Elég messze van Magyarország ezektől a területektől, de azért a kérdés valóban jogos, hogy Magyarországon van e ilyen légvédelmi figyelmeztető rendszer?

Természetesen van. Csongrád megyében is ennek megfelelően. Egy komoly rendszer van ezekből kialakítva. Ezek köznyelven szerepelnek légvédelmi sziréna ként és egyéb megnevezéseken. Van ilyen rendszerünk. Kimondottan háborús időszakra való.
Természetesen ezeket a szirénákat többféleképpen is meglehet szólaltatni, hiszen külön jelzése van a légi riadónak, ami háború esetén jöhet szóba, illetve a katasztrófariasztásnak is van egy jele.
Az a megfigyelés alakult ki bennünk, hogy ha megszólal egy sziréna akkor ugyan néhányan betelefonálnak érdeklődni, hogy mi volt ez, de a többségüket nem érdekli. Furcsán hangzik, de amikor annyiféle riasztó és egyéb sziréna működik így különösebben nem foglalkoznak vele.
Természetesen ezeket a szirénákat is időközönként ellenőrizni szoktuk ezeknek a működőképességét. Az egész országban vannak úgynevezett ‘morgató próbák’, amely alkalmával meggyőződnek a szirénák működőképességéről. Ez egy 6 másodperces, egészen alacsony fordulatszámon indított próba. Viszonylag halkan szól a sziréna és eléggé mély hangon, tehát különösebben fel sem tűnik, de arra elég, hogy meggyőződjön arról a szakember, hogy működőképes. Inkább háborús időszakra való, aminek azért hál istennek itt Európában nem túl nagy a valószínűsége.

Hol találhatóak ezek a szirénák?

Ezek kintre vannak telepítve.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre:

A borítókép illusztráció