Szombaton rendezték meg az olvasás éjszakáját országosan, Szegeden is. Kolléganőnk Drubina Orsolya nemcsak nézője, hanem résztvevője is volt a rendezvénynek, amely után a szegedi rendezvény hoppmesterét kérdezte meg: Bíró-Balogh Tamással beszélgettünk.

Sokadik alkalommal volt már lehetőségünk részt venni ezen a rendezvényen. Most először tudtuk megszervezni itt Szegeden az Olvasás Éjszakájának a helyi programjait.
Az idei összejövetelnek a fő motívuma a ‘Hogyan olvass?’ témának a többoldalú megközelítése volt. Próbáltuk azt megtudni a részvevőktől, hogy szerintük hogyan olvas egy író, egy kritikus, egy fordító vagy egy szerkesztő. Ez mind más olvasási stratégiát igényel és én úgy gondolom, hogy egy elég széles spektrumon sikerült lefedni a magyar olvasási szokásokat. Ráadásul még az is kiderült, hogy hogyan is olvas egy olvasó, aki nem professzionálisan olvas.
A résztvevőket is ennek szellemében próbáltul összeválogatni. Országosan elismert, már befutott írók, többek között Szilasi László, Bencsik Orsolya vagy Kollár Árpád is elmondták az olvasáshoz fűződő véleményüket épp úgy, mint mondjuk Tótfalusi Ágnes Magyarország egyik legtöbbet foglalkoztatott francia nyelvből való fordítója.

Te mint moderátor hogyan érezted magad?

Szerintem egy nagyon pörgős rendezvénysorozatot sikerült lebonyolítani. Nagyon fontosnak tartottam azt, hogy még a szünetekben is az olvasásról, az irodalomról legyen szó. Emellett kiemelten fontosnak tartom azt, hogy a fiatal irodalom is szóhoz jutott. Nagyon örömteli, hogy sokan vállalták el azt, hogy fiatal alkotóként meg merik mutatni azt, hogy ők is vannak. Kiderült, hogy nem egy felolvasónak ez volt az első alkalma.

Nem olyan régen jelent meg egy köteted, amely Radnóti Miklós dedikációit taglalja. Meddig írtad, mennyire vagy elégedett a kötettel és milyen a fogadtatása?

Kötetgyűjtő munkáim 15 évre nyúlnak vissza. Amikor elkezdtem gyűjteni ezeket a dedikációkat, akkor döntöttem el, hogy ezt a könyvet megírom. Maga a könyv megírása az 1 év volt. Ez a szisztematikusan csak ezzel való foglalkozás. Én azt gondolom, hogy sikeres lett a könyv.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson a lejátszóra: