Három indiai elefánt érkezik jövőre a Szegedi Vadasparkba. Az új jövevények számára a legmodernebb nemzetközi sztenderdeknek megfelelő elefántház épül a legnagyobb alapterületű hazai kifutóval. A komplexumot a tervek szerint 2018-ban, nyár elejétől tekinthetik meg a látogatók. Az indiai elefántok természetes környezetükben egyre veszélyeztetettebbek, az állatkerti tartástechnológia fejlődése viszont nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy eredeti élethelyükhöz minél hasonlóbb, optimális körülmények között, biztonságban élhessenek.

A Szegedi Vadaspark az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) ázsiai elefánt fajmentő tenyészprogramjának koordinátorával (EEP) is egyeztetett a projekt kapcsán, hiszen az elefántok intelligenciájuk, fejlett szociális viselkedésük és érzékenységük, valamint hihetetlen erejük miatt a legmagasabb szintű speciális biztonsági feltételeket kielégítő tartást igénylik. A modern kor elvárásaink megfelelően nem pusztán egy ház és egy kifutó épül, hanem egy komplex bemutatórendszer, amely nemcsak az elefántokat, hanem Dél- és Délkelet-Ázsia természetvédelmi és kulturális értékeit egyaránt bemutatja.

Az indiai elefántok mellett a létesítményben helyet kap még egy ázsiai kiskarmú vidra bemutató és egy szarvcsőrű madár-röpde is. Az 1.443 m 2 -es ház dizájnja Angkort, a khmer templomvárost idézi, a mellette elterülő közel 7000 m2 -es kifutó pedig természetes, erdei környezetben biztosítja majd az állatok kényelmét. A fajmegmentési programmal való egyeztetés alapján az első időszakban három fiatal bika érkezik Szegedre, ám az Elefántot és ázsiai állatokat bemutató együttes akár 5 egyedből álló, szaporodó csorda megfelelő szintű tartására is alkalmas, mely a Szegedi Vadaspark további terveiben szerepel. Az épületben 5 boksz, egy téli bemutatótér, látogatótér, mosdók és kiszolgáló helyiségeket kapnak helyet, az elefántház előtti 320 m2 -es terasz pedig oktató előadások, programok tartására alkalmas közösségi térként fog funkcionálni.

Ahogy Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója elmondta, az elefánttartás lélektani határ a kis és nagy állatkertek között, így a Szegedi Vadaspark ezzel a beruházással magasabb szintre tud lépni, ami jövőbeni fejlesztéseknek is utat enged. Mivel Szeged közelében nincs máshol elefánt, az új jövevények a Szegedi Vadaspark, és ezzel együtt a város turisztikai vonzerejét is növelik. Ezt hangsúlyozta dr. Solymos László alpolgármester is, aki ismertette, hogy a város eddig egy milliárd forintot fordított a park fejlesztésére, aminek köszönhetően a 2000-es évek százezres nagyságrendű éves látogatottságát mára sikerült megduplázni. Az Elefántot és ázsiai állatokat bemutató együttes létrehozását Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Szegedi Vadaspark Nonprofit Kft. konzorciumban valósítja meg, a 480.000.000 Ft összegű forrást az Európai Unió az Európai Regionális Fejlesztési Alapból a TOP-6.1.4-15-SG1-2016-0001 pályázat útján biztosítja.