Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk egyik legnagyobb önkéntes mozgalma, amely idén immár hetedik alkalommal valósult meg. A kezdeményezéshez a Csongrád Megyei Kormányhivatal 100 önkéntessel társul, akik Szegeden, öt helyszínen gyűjtötték a szemetet. Ezzel az akcióval veszi kezdetét a szervezet több, mint egy hónapon át tartó rendezvénysorozata, amely a környezet és természetvédelem ügyére irányítja rá a figyelmet. Drubina Orsolyának Dr. Holubán Csilla, a Csongrád megyei Kormányhivatal Szegedi Járási Hivatal vezetője, valamint egy megjelent önkéntes nyilatkozott.

A TeSzedd! akció egy országos kezdeményezés. Mivel a Szegedi Járási Hivatal szervezeti egysége a Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztály ez nem volt kérdés számunkra, hogy csatlakozunk ehhez az akcióhoz és szerencsére a Kormányhivatal többi szervezeti egysége is úgy gondolta, hogy nagyon fontos az, hogy példát mutassunk mindenkinek és minél többen vegyünk részt ebben az akcióban. Így a Természetvédelmi Osztályon kívül még 100 önkéntes csatlakozott ehhez a mozgalomhoz.
Öt helyszínen igyekszünk megtisztítani a területet. Újszegeden, két helyszínen, itt a Csavar soron, a Vadaspark hátsó parkolója menti területet, illetve a Szövetkezeti út környékét.
Látva a kidobált szemét mennyiségét várhatóak különböző akciók. Nem csak az országos akciók keretében, hanem úgy gondolom, hogy mi saját kezdeményezésre fogunk ilyet szervezni, hogy tegyük tisztává és szebbé környezetünket. Tulajdonképpen ezzel a programmal indítjuk el a környezetvédelmi hónapunkat a Kormányhivatalban.
Október 4-én lesz egy nagyszabású rendezvényünk az Állatok világnapján. Ekkor egy kiállítást is megnyitunk, amely a vadonélő veszélyeztetett növény és állatfajok kereskedelméről szóló nemzetközi egyezmény során elkobzott termékekből fogjuk kiállítani. A kiállítás anyagát a Földművelésügyi Minisztérium és a Természettudományi Múzeum bocsájtotta rendelkezésünkre. Ezen kívül lesz még állatsimogató. Hirdetünk egy alkotó és egy rajz pályázatot óvodások és iskolások részére egyaránt. 21-én a Földünkért világnap alkalmából a Vadasparkba fogunk kitelepülni. Ökolábnyomot készítünk, az inváziós fajokról többek között a parlagfűről is lesz előadás. Október 24-én zárjuk a programsorozatot és a kiállítást.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: