Lezárult a Same World oktatási jó gyakorlatainak versenye. A Same World során olyan kreatív módszereket, innovatív projektmunkákat, izgalmas tanórákat kerestek a szervezők, amik a globális felelősségvállalásra nevelik a fiatalokat. A magyar kontextusban az ócsai Bólyai János Gimnázium mellett a szegedi Tisza-parti Általános Iskola gyakorlatait találta legjobbnak a szakértőkből álló zsűri.

Rendkívül fontos a példamutató pedagógusok jelenléte a közoktatásban, minden időben és időszakban. Hogy mi tesz egy pedagógust ilyen példaképpé? Az például mindenféleképpen, ha folyamatosan inspirálja tanítványait, nemes értelemben véve versenyeken vesz velük részt, mindemellett felelősségtudatra is neveli őket. Korábban már készült interjú arról, hogy Ceglédi Anna tanárnő mennyire szívén viseli a diákok sorsát, az iskolán kívüli, közösségi programok tekintetében is. a konkrét versenyről, a szakmai programok pedagógiai értelméről, lényegéről beszélt Drubina Orsolyának Ceglédi Anna, valamint két tanítványa, Tóth Emma és Gellért Sebestyén.

Az osztály egész tanéven át tartó környezeti és társadalmi érzékenyítő programot valósított meg. A környezetvédelmi pályázatot egyébként az Artemisszio Alapítvány hirdette meg. A környezetvédelem mellett fontos szerep jut a társadalmi felelősségvállalásnak is, mint témának. Ezen a pályázaton nyertek a szegedi fiatalok is egész pontosan a VI/B osztály. Mivel azonban a versengés, a pályázat nemzetközi volt, ezért a jutalom is ehhez igazodik.  A csapat 4 napot tölthet Portugáliában, amely az év 365 napján tud valami varázslatosat nyújtani.

Egyébként is minden pályázati lehetőséget igyekeznek megragadni, anyagi biztonság mellett egy-egy jó feladat kirepíti az embert a szürke hétköznapokból, nem utolsósorban fejleszti a kreativitást is. Ceglédi Anna egyébként is ellátja az iskolában a pályázati referensi feladatokat, emellett az iskolában környezetvédelmi munkacsoport is működik, valamint kapcsolatban állnak számos civil szervezettel. Ez pedig különösen azért előnyös, mert megismerkedhetnek ezek a gyerekek már 11-13 éves korukban ezekkel a fontos szerepekkel, feladatokkal. Középiskolában egyébként is kötelező egy 50 órás önkéntesség, sok gyerek akkor ennek ellenére nem is nagyon ismeri a civil szférát. Persze ezek csak mellékes eszmefuttatások a témához kapcsolódóan.

Hallgassák meg Drubina Orsolya interjúját Ceglédi Annával, Tóth Emmával és Gellért Sebestyénnek

Fotó innen