Timea Horvat Szabadka város alpolgármestere az épülő kulturális központról és az abban rejlő lehetőségekről, valamint a határ két oldalán lévők jó kapcsolatáról beszélt.

Nebojša Drakulic tartományi titkárságéd, Kókai Roland tartományi regionális és nemzetközi együttműködéssel megbízott titkárság tanácsosának tolmácsolásában a jövő évben kezdődő határon átnyúló híráramlásról és annak lehetséges formáiról beszélt…

A „Colourful Cooperation” projektben az Egy-Másért Ifjúsági és Közösségfejlesztő Egyesület is partnerként szerepel, Duka Félix az egyesület elnöke beszél a szervezetről és a projekthez hozzáadni kívánt értékekről.

A projekt eredményeként megvalósul:

  1. Magyar-szerb kulturális stratégia kialakítása a magyar-szerb programterületre vonatkozóan (Bács-Kiskun, Csongrád, Vajdaság)
  2. Egy állandó webes és mobilapplikációs felülettel rendelkező, kétnyelvű hírközpont és rendezvényajánló kialakítása és tartalommal történő megtöltése (Bács-Kiskun, Csongrád, Vajdaság)
  3. Szerb kulturális központ létrehozása Mórahalmon
  4. Magyar kulturális központ létrehozása Palicson
  5. Kulturális infrastrukturális háttér kialakítása Újvidéken
  6. 139 kulturális rendezvény és esemény megszervezése és lebonyolítása magyar és szerb
    muvészek és alkotók bevonásával.

A Colourful Cooperation projekt a programterületen a kulturális turizmus fellendítését tűzte ki célul. A projekt az Interreg IPA CBC Magyarország – Szerbia Határon Átnyúló Együttmuködési Program keretében valósul meg öt partner részvételével, 3 738 247,30 Eurós költségvetésből.

A DKMT Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Közhasznú Kft. Partnerségben Vajdaság Autonóm tartomány – Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárságával, az Egy-Másért Ifjúsági és Közösségfejlesztő Egyesülettel, Szabadka várossal és Újvidék várossal a „Colourful Cooperation” című projekt 2017 szeptember 12-i sajtótájékoztatóján elhangzott:

A projekt fő célcsoportja a magyar-szerb határtérség lakói és turistái, akik szeretnék megismerni a határ túloldalán élők kulturális életét, részt kívánnak venni magyar illetve szerb kulturális rendezvényeken, illetve értesülni óhajtanak a magyar-szerb határtérség híreiről, eseményeiről és ezen információk birtokában hasznosan kívánják eltölteni szabadidejüket. Szintén a célcsoport tagjai azon művészek, akik a kulturális központok által kínált rendezvényeken előadóként részt vesznek és népszerűsítik kultúrájukat a határ túloldalán. Fontos szerep jut a határtérség kulturális és turisztikai programokat kínáló intézményeinek (könyvtárak, művelődési központok, művészeti egyesületek, stb.), akik minél szélesebb körben promótálni szeretnék rendezvényeiket magyar és szerb nyelven.

A felépülő kulturális turisztikai központokban (Mórahalom, Palics) és Újvidéken számtalan kiállítás, kulturális program és alkotótábor segítségével kerülhet közelebb a két nemzet egymás értékeihez, tradícióihoz, kulturális alkotásaihoz, muvészeihez és lendülhet fel a kulturális együttműködés és a turizmus a magyar-szerb határtérségben a célzottan eljuttatott, részletes és átfogó kulturális és turisztikai információknak, híreknek köszönhetően.

A sajtókonferencia résztvevői:

Timea Horvat alpolgármester
– Szabadka város
Nebojša Drakulic tartományi titkárságéd
– Vajdaság Autonóm Tartomány – Tartományi Regionális
Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkársága
Duka Félix elnök
– Egy-Másért Ifjúsági és Közösségfejlesztő Egyesület
Zorica Šijak
– Újvidék város
Csókási Eszter Anna ügyvezető
– DKMT Nonprofit Közhasznú Kft.