A rejtett és kevésbé látványos kiállítótér volt mindig is a MÚZEUM, tudások, csodák tárháza. Indiana Jones filmje talán izgalmasabb, holott minden ország és földrész hasonló és csak rá jellemző sajátságokat mutat. A HON elkötelezett munkatársai a múzeumi dolgozók. Idén, 2017-ben Lipták Mária lett Múzeumi kitüntetett, az ügy megszállottja. Riporter Forgách Ilona.

A Móra Ferenc Állami Díjat azoknak a muzeológusoknak adományozzák, akik jelentős teljesítményükkel, a szakterületükön mutatott kezdeményezéseikkel területük előrehaladását és kiemelkedő teljesítményét segítették. Évente kettő díjazott lehetséges. Ebben az évben Szegedről Lipták Mária lett, aki a szegedi Móra Ferenc Múzeum Közművelődési osztályának nyugalmazott osztályvezetője és a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ önkéntes Múzeumpedagógiai osztályának koordinátora kapta meg.

Én úgy érzem, hogy a személyemben a korosztályomnak szól. Tehát mi voltunk azok, akik a múzeumokban akkor mikor a múzeum a tudomány templomának számított és az, hogy gyerekek jöjjenek vagy hangversenyt rendezzenek esetleg a raktárakba beengedjük az embereket szentségtörés lett volna. Az én korosztályom az aki megküzdötte ezt a muzeológusokkal, igazgatókkal, hogy igenis a múzeum éppen olyan kulturális hely, mint egy könyvtár vagy bármi.
Tehát én úgy érzem, hogy az én kitüntetésem az rajtam keresztül az Ősbölényeknek szól, mert így nevezzük magunkat. 15 fős mag, akik ezt végigcsinálták. A többi Ősbölény már nagyobb részt az unokáit neveli, így nem ér rá annyit múzeumba járni vagy múzeumi dolgokkal foglalkozni. Nekem sajnos még nincs unokám, úgyhogy én viszem tovább ezt az Ősbölény munkát.

Az önkéntes Múzeumpedagógiai program koordinátora, hogyan érzi, hogy ennek az új kezdeményezésnek milyen esélyei és perspektívái vannak? Tehát, hogy a múzeumban önkéntesek dolgozzanak és egyáltalán mik a munkaterületeik?

Amire mi nagyon büszkék vagyunk és én is nagyon jó szívvel gondolok rá az az, hogy 2000-ben a vidéki múzeumok közül elsőként indítottunk el egy önkéntes képzést, ahol önkéntes tárlatvezetőket képeztünk. Ők ma is a múzeumban dolgoznak.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: