Kínai hallgatóknak tartottak az elmúlt hetekben bűnügyi tudományokból képzéseket. A program céljáról, tartalmáról, hátteréről beszélt Dr. Varga Norbert, az SZTE Állam-, és Jogtudományi Karának kínai-magyar csereprogramjának igazgatója, valamint a jogi kar Bűnügyi Tudományok Intézetének vezetője, Dr. Karsai Krisztina.

A képzés 2012-ben vette kezdetét az Állam-, és Jogtudományi Karán itt Szegeden. Akkor kettő partnerintézményünk volt. Sanghajból jelenleg öt kínai partnerintézménnyel tartjuk a kapcsolatot, akik küldenek diákokat a képzésre. Ez egy nyári egyetem. Kifejezetten egy specializált nyári egyetem, amelynek témája a büntető jog és ennek vonatkozása az Európai Unióban nemzetközi és jogi szempontból. Azt próbáljuk megismertetni a hallgatókkal, hogy az európai büntetőjog hogyan is működik, hiszen számukra is ez a legfontosabb, mert kint ők is egy alapvetően büntetőjogi területtel foglalkozó hallgatók.

Ez a nyári egyetem elsősorban nem az összehasonlításról szól. Egy ilyen jogi intézmény kapcsán pont akkor, amikor ilyen óriási a különbség szoktunk beszélgetni az emberi jogok érvényesüléséről vagy a halálbüntetés kérdéséről, de alapvetően nem arról szól, hogy összehasonlítsuk, hanem arról, hogy milyen Magyarország és főleg az európai gondolat az igazságszolgáltatás vonatkozásában. Azt észleljük, hogy minden elvi kérdés foglalkozásában tudják, hogy miről van szó, tehát nem úgy kell elmondani nekik mintha soha nem hallottak volna róla. Az kétségtelen, hogy mikor feltesszük a kérdést, hogy ‘Önöknél hogy van?’ akkor azért előjön, hogy a büntetőjogi felelősségnek  határai máshol húzódnak, máshogy alakulnak bizonyos határterületek, hogy mi minősül bűncselekmények és mi nem. Ott is a büntetőjog ugyan azt a célt szolgálja, mint nálunk, vagyis a központi főkérdések azok ott is hasonlóak. Az nagyon érdekes számukra, amikor ezt megértik, hogy sok dolog arra vezethető vissza, hogy az évszázadokon keresztüli változások hozták el a mai joghelyzetet. Kifejezetten bűnügyi tárgyakkal foglalkozunk. Büntető igazságszolgáltatás hogyan épül fel, mik a tipikus modellek Magyarországon, Európában, Amerikában. Foglalkozunk elvi kérdésekkel például, hogy milyen alapelvek működnek egy modern jogállamban… A nyári tábor augusztus 1-jéig tart.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre:

Fotó: Bobkó Anna; forrás