A graffitiről az embereknek nem biztos, hogy mindig a legpozitívabb dolgok jutnak eszükbe. Kapucnis alakok, aki az éjszaka leple alatt festik, mondhatjuk, rongálják a köztulajdont, a falakat. Azonban ha egy ilyen társulásnak az a neve, hogy Senkinek Sem Art, akkor talán ennek el tudtuk venni az élét, és nem is hangzik a graffitizés annyira félelmetesnek. Ennek a csoportnak a munkáját ismerhetjük meg röviden, vezetőjük, Hadzsy János bemutatása által. A riporter Kmetovics Anna.

Honnan jött a graffitizés ötlete és honnan született meg a Senkinek Sem Art projekt?

Engem mindig is nagyon érdekelt ez az utcai kultúra, utcai művészet, mert már tényleg nagyon fiatalon körülbelül 11-12 évesen elkezdtem érdeklődni iránta. Mindig ez az óvatos műkedvelő voltam, de nem volt ahhoz elég bátorságom, hogy ki is menjek az utcára, de azért nagyon érdekel, és nagyon tetszik ez az egész vizuális világ, amelyet ez a szubkultúra képvisel.
Amikor idejöttem Szegedre elkezdtem az Alternatíva Egyesület berkeiben önkénteskedni, dolgozgatni. Már akkor a Vajda Árpival beszélgettünk erről, hogy milyen jó lenne egy ilyen Street artos kis munkacsoport. Tavaly amikor közeledett egy önkéntesség hete akkor azt találtuk ki, hogy indítsuk be ez a Street artos vonulatot és rendezzünk egy olyan önkéntes akciót, ahol padot festünk vagy valamilyen köztéri dolgot felújítunk esztétikusan.
A srácokat jó szerencsével és Józsik Edittel sikerült összetoborozni. Kialakult ez a kemény mag. Ők nem csak ilyen óvatos műkedvelők, mint én. Ha már összeállt a csapat, akkor úgy döntöttünk, hogy ezt csináljuk rendesen és vágjunk bele ebbe a vonalba. Mivel sok olyan lehetőség van, ahol legálisan meg lehet ezt oldani, akkor szedjük ezeket össze és éljünk vele. Mutassuk meg, hogy ez igenis esztétikus és ez igenis művészet annak ellenére, hogy sokan nem gondolják annak. Innen is származik a név, hogy ez Senkinek Sem Art.

Hány fővel működik a Senkinek Sem Art műhelycsoport és mik az eddigi nagyobb projektjeitek illetve gondolkodtok e már a továbbiakban?

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: