Az utolsó nagy történelmi magyar csatagyőzelem, amelynek hosszú, 70 évig tartó hatása volt. Ez Nándorfehérvár 1456-os diadala. A mai Belgrád várát Szilágyi Mihály védte, a hadak egyik legfőbb vezetője Hunyadi János volt, aki a győzelem után 3 hónappal pestisben elhunyt. A diadalról immár 12. alkalommal emlékeznek meg Alsóvároson a Mátyás téren, aminek, ahogy ezt az egyik szervezőtől, Pleskonics András kollégánktól halljuk majd, volt szerepe 161 évvel ezelőtt is.

Az idei év mindenképpen látványos, ahogy eddig is. A reneszánsz középkori korhű jeleneteket Corvinus seregét, harci táborát megjelenítő közegben. Rengeteg a látványosság és olyan újdonságok is lesznek, amelyeket mi imádtunk. Mindig van valami extrája.
Hagyományaink szerint mindig pénteken este 17 órai kezdettel a ferences kolostorban a Mátyás tér 6. szám alatt egy ismeretterjesztő előadással indul. Történelmi emlékülésként is aposztrofáltuk korábban. Szabó Zoltán és Juhász Katalin tudósok a Hunyadi János és Mátyás a magyar és a balkáni népek folklórjában címmel egy nagyon érdekesnek és izgalmasnak ígérkező előadást tart. Az hogy a balkáni népek folklórjában hogyan jelenik meg a Hunyadiak személye, történelmi szerepe mindenképpen extra érdekes. Feltehetően vetített képes előadás, de nem láttam még ezért is vagyok rá nagyon kíváncsi. Szombaton fél 10 kor felverjük a Klauzál teret hagyományaink szerint egy zajos, zenés felvonulás indítja a programokat, amely a Dugonics tér, az Aradi vértanúk tere érintésével a Szentháromság útján megérkezik nagyjából 10 órára.
A Pavane Történelmi Táncegyüttes látványos, korhű jelmezei és az ehhez tartozó dobok és egyéb hangkeltő eszközök. 10:30- tól elkezdődik a színpadi látványosságok sora a mi kis emelvényünkön. Törökvész vitéz bábjáték ez a címe a langaléta garabonciások előadásának. Ezt követően 11:00- kor tánc és harc a Hunyadiak Örökében Történelmi Hagyományőrző Egyesület fogja bemutatni ezt a harcos táncot. Fél 1-től történelmi hadibemutatóra gyürkőzik az Oroszlánszív Lovagrend. Ők is most kiemelkedő szerepet vállaltak annál is inkább, mert 1 órától középkori táncokkal fogják az ebédidőt felvezetni, bevezetni és…

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: