Idén 27. alkalommal rendezik meg a Szabad Színházak Nemzetközi Találkozóját, ismertebb nevén a Thealtert Szegeden. 9 nap, számos program, elsősorban a nem mainstream színházi világ rajongóinak címezve. Az előadások igen nagy százalékára már előzetesen elfogynak a jegyek, érdeklődni azonban mindig érdemes. A teljes programot a Thealter Fesztivál honlapján már megtekinthetik. A fesztivál jelentőségéről, és a teljesség igénye nélküli programjairól beszélgettünk Balog Józseffel, a fesztivált szervező MASZK Egyesület elnökével

Idén július 21 és 29 között 27. alkalommal rendezik meg a Thealter fesztivált. A fesztivál rendezőjének a MASZK egyesületnek a vezetőjét Balog Józsefet köszöntöm itt. 

Mi adja ennek a pár napnak, ennek a fesztiválnak a fesztivál jellegét? Hogyan tudnád ajánlani azoknak, hogy jöjjenek el megnézni akár egy előadást, akik nem ismerik még ezt a fesztivált? 

Talán azt a sűrűséget, töménységet, különbözőséget, színességet és a kulturális értelemben vett szélsőséget tudom mondani. Ilyen kínálatú fesztivál természetesen elképzelhető akár az Ördögkatlan vagy a Művészetek völgye ahol nagyon sok minden van egyszerre, nagy helyszínen és sűrűségben, de olyan teljesen tisztán színházi fesztivál nincsen az országban, amely képes lenne 4 helyszínen 4 különböző előadást kínálni egy nap. Ehhez még némi szakmaiságot is megpróbálunk hozzávarrni, hiszen van kritikus szekciónk. Beszélgetünk az előadásokról, amelyre nyitottak a nézők más fellépők előtt. Itt talán tovább is maradnak a fellépők, mint egy olyan fesztiválon ahol csak utaznak, jönnek-mennek. Legalábbis nekünk ilyen előadóink is vannak, akikkel lehet találkozni.
Azt a széles műfaji spektrumot bejárni néhány nap alatt nem lehet. Több mint 50 program 9 nap alatt. Nagyon erős keresztmetszet arról, hogy mi történik éppen a mai magyarországi nem csak külszínházi viszonyok és emberek között. Ezért tudnám ajánlani azoknak akik, nagyon szeretik a mait, az izgalmasat, a színeset, a kockázatosat, a keményet és még sorolhatnám a jelzőket. 

Az Európai Bizottság első alkalommal mérte meg az európai városok kulturális és kreatív teljesítményét. Erre a listára felkerült Szeged valamint két fesztivál, a Szegedi Szabadtéri Játékok mellett a Thealter Fesztivál is…

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: 

A fesztivál teljes programját itt nézhetik meg.