Július 8-án és 9-én tartották meg Üllésen a falunapokat, amelynek része volt a a helyi bortermelők portékáinak egymás közötti, nem kereskedelmi forgalomban történő bemutatása, amely egy kis baráti borversenybe ment át a végén. Erről, valamint a homokhátsági borok minőségéről, lehetőségeiről beszélgettünk Dudás János Zoltán helyi termelővel.

Rendszeresen van a falunapok alkalmával úgynevezett Üllési borsverseny, amely gyakorlatilag nem csak Üllési termelőket lát vendégül, hanem olyan boros gazdákat is, akik saját részükre szűrnek. Kereskedelmi borászat nincs a településen, viszont a Pusztamérgesi hegykörnyékhez tartozunk és így gyakorlatilag a szomszédos településekről például Rúzsa, Forráskút, Zsombó vagy Pusztamérgesről is megjelennek termelők a boraikkal. Ahogy én tudom, kereskedelmi borászat nincs, elvétve 1-2 ha akad. Ez is lenne a cél, hogy megmutassák a tradicionális házi bor készítést. Nagyon szép borokat szoktak felvonultatni. Egy háromtagú borbíráló zsűri van, akik tapasztalt és hivatásos borkóstolók. Ez a falunapnak egy pontja elég régóta. 

Milyen sajátossága van, és hogyan lehet jellemezni az Üllési és a környező homokhátsági borokat? 

A Homokhátságnak, ha azt mondjuk, hogy van egy különleges fajtája az a Kövidinka, Olasz rizling vagy Kékfrankos, vagy egyéb szőlőfajták azok az ország minden pontján jól termeszthetőek. A Kövidinka sajátossága, hogy termesztése annak idején a 60-as évek első felétől kezdődött. Nagyobb területeken ültették, hiszen az éghajlati adottságokba itt tudott október végére tűrhető cukorfokkal rendelkezni. Az akkori cukorfokok a 14-15%, most már el tudják érni a 17-18% -ot is mivel kinyúlik az ősz és melegebb az éghajlat. A Kövidinka ezért különleges, mert másutt nem terem Európában sem termelnek. A Kövidinka nagyon hosszú tenyészidejű, de egy különleges fehérbort adó szőlőfajta. Annak idején Kövidinkából több mint 100 hektár ültetvény volt Üllésen. Mára ez lezsugorodott 11-12 hektárra. Ez nem helyi termelő birtokában van. A helyi termelőknek pár ezer négyzetméter fordul elő már csak. Ők őrzik ezt a hagyományt. Nagyon szép Kövidinkák fordulnak elő. Arany és ezüst fokozatú…

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: