Mintegy hatezer önkormányzati dolgozó nem vette fel a munkát hétfőn reggel 8 és 10 óra között az ország becslések szerint száz településén. A hírek arról szóltak, ezek között a települések között volt Szeged városa is. Ezzel, és a a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének, az MKKSZ követelésével kapcsolatban kérdeztük Dr. Papp Tibort, az MKKSZ Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának alapszervezeti titkárát:

“Magát a sztrájkot én szerveztem az MKKSZ megbízásából. 330 aktív dolgozóból előzetesen 195-en írták alá azt a felmérési ívet, hogy ők részt vesznek a sztrájkban. Ez 59%. Ezzel teljesítettük azt a feltételt, hogy a dolgozók több mint felének ezt előre kell jelezze, mert csak így tartható meg jogszerűen a sztrájk.
Az, hogy most az adott napon pontosan hányan sztrájkoltak nagyon sok mindentől függ. Sokan szabadságon vannak és vannak, akiknek halaszthatatlan ügyeket kellett ellátniuk.
Ez a harmadik alkalom, hogy a szegedi Polgármesteri Hivatalban a köztisztviselők sztrájkolnak. Az a célunk, hogy a 2008 óta ugyanolyan értékű úgynevezett illetményalap, ami 38.650 Ft, ennek az emelését érjük el a kormányzatnál. Középfokú végzettségűek esetében azt az úgynevezett bérminimumot sem éri el. Ezt az önkormányzatnak kell pótolnia saját erőből. Van nyelvvizsga pótlék természetesen. Ez attól függ, hogy milyen fokú és hány nyelv van. Vannak felsőfokú végzettségű köztisztviselők, akiknek van nyelvpótlékuk.
A kormányzat nagyvonalúan megengedte az önkormányzatoknak, hogy saját erőből emelje a közszolgálati dolgozók fizetését, de forrást nem biztosított hozzá. Ez nagyon felemás dolog. A központi költségvetésben kell rendelkezni erről. Az önkormányzatok a teljesítőképességük határán vannak, és nem tudják vállalni azt, hogy ezt a jelentős kb. 30%-os béremelést biztosítsák.
A kormányzat már több szférában emelt bért többek között a kormányhivataloknál is viszont az önkormányzati köztisztviselőknél ez elmaradt és folyamatosan elmarad. Meg tudom erősíteni, hogy az MKKSZ folyamatosan tárgyal az önkormányzattal. Pénteken volt egy forduló. Nem sikerült megegyezni csak abban, hogy folytatni fogják.. 

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: