Mi más lehetne a nyár legnagyobb sztárja ha nem a dinnye?! Bevált szokás ha vásárlás közben mindig megkopogtatjuk és hallgatjuk milyen hangot ad ki, viszont olykor ez becsapós lehet ezért interjúnkban Ledó Ferenc a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke elmondja milyen praktikák segíthetnek még a legédesebb legfinomabb dinnye kiválasztásában.

Az idei évben a vásárlók sokkal szerencsésebb helyzetben vannak, mint mondjuk 1 évvel korábban. Most nagyon nehéz volt dinnyét venni. Ez azt jelenti, hogy rendkívül jó volt az időjárás eddig a dinnyére. Nagyon ritkán fordult elő, hogy a termelő úgy veszi le a dinnyét, hogy az ne legyen jóízű. Ami gondot okozhat, bár már egyre kisebb problémát jelent az az, hogy mennyire friss a dinnye. Inkább azt kellene vizsgálni, hogy nehogy valami régi elfekvő készletet vásároljon valaki. Ezt a dinnye hamvasságából meg lehet állapítani. Ha valaki arra törekszik, hogy biztosan jóízű legyen a dinnye, akkor megkopogtatja és azzal tud iránymutatást kap. A másik pedig az, hogy ami a szárhoz kapcsolódik kis farkinca, azt kell megnézni, hogy ne legyen száraz. Ha száraz két dolog lehetséges: vagy nagyon régen szedték le a dinnyét vagy a másik, hogy gombás betegség miatt nem volt megfelelő lombja a növénynek és ezért száradt le. Ilyenkor kényszerérett dinnye terem. Ez itt a dinnyeszezon elején általában nem jellemző, hanem inkább augusztus második felében kell majd erre figyelni, hogy ne legyen gond.

A legtöbb ember általában a legnagyobb dinnye megvásárlására törekszik. Ebben az esetben a méret e a lényeg?

Nem. Régen valóban így volt, hogy volt egy bevált szokás miszerint ha egy dinnye ilyen nagyra meg tudott nőni, akkor biztosan érett és finom. Ez fajtakérdés. Vannak kistestű fajták, sőt elindult főleg Európában a mini dinnye, amely 1-2kg között van. A méretnek semmi köze ahhoz, hogy mennyire érett a dinnye.

Az alábbi linken meghallgathatják a teljes interjút melyben Ledó Ferenccel a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökével beszélgettünk.